Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Feestje in Stavoren

WR 50 gedoopt en te water bij Heijsman

STAVOREN – De nieuwe WR 50 ‘Concordia’ is vorige week donderdag bij Heijsman in Stavoren gedoopt en te water gelaten. Begin december verwachten de broers Jacco en André Bakker te kunnen gaan vissen met hun nieuwe aanwinst.

De familie Heijsman had er die donderdag een informeel feestje van gemaakt, met eerst voor iedereen gebak bij de koffie. Voor de twee families Bakker, van Jacco (44) en van André (41), was het een spannende ochtend; hun nieuwe kotter zou wel in de kabels van een grote kraan komen te hangen. De WR 50 is gebouwd in de grote hal van Heijsman Scheepsbouw. Gezien de hoogte van de hal is het stuurhuis apart gebouwd. Donderdagochtend werd het 24 meter lange en ruim 6 meter brede schip uit de hal gereden, op een truck van KTF Harlingen. Ook zonder stuurhuis paste het allemaal maar net. Maar scheepsbouwer Heijsman heeft eerder met het bijltje gehakt. De iets kortere WR 40 van Boerdijk is er vier jaar geleden ook gebouwd. En voor de mannen van KTF Harlingen is het bijna dagelijkse kost. Gadegeslagen door Bakkers, werfpersoneel, scheepstekenaars Hernand Jansen en Willem Kramer van Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen, Edwin Reinders van Radio Holland en toevallige passanten ging de WR 50 op weg naar de kade. Kevin Loos (WR 27) maakte opnames met zijn drone. Jansen schatte het gewicht van de romp, met de motoren er al in, op 70-75 ton. Geen probleem voor de kraan. Met het te water laten werd even gewacht. Heijsman kwam met een fles champagne en overhandigde die aan de twee zonen van André en Mirjam Bakker en de twee dochters van Jacco en Sylvia Bakker. Met een welgemikte worp werd de kotter gedoopt tot ‘Concordia’, de naam van de vorige WR 50. Kort na de tewaterlating werd het stuurhuis met de kraan op de romp gezet. De laatste fase van de afbouw kan beginnen.

Foto: Kevin Loos - Kevin Loos (WR 27) maakte met een drone een luchtfoto van het transport van de WR 50 uit de loods naar de plaats van de tewaterlaring.Foto: Kevin Loos - Kevin Loos (WR 27) maakte met een drone een luchtfoto van het transport van de WR 50 uit de loods naar de plaats van de tewaterlaring."

Fulltime Dat wordt wel tijd, want de broers zitten nu al bijna een jaar zonder kotter. Hun vorige WR 50, van bouwjaar 2002, is eind vorig jaar verkocht aan de gebroeders Rotgans en vaart als WR 143. De laatste maanden zijn ze fulltime bij de afbouw van hun nieuwe WR 50 betrokken. In de tussentijd voeren ze tijdelijk op de WR 29, WR 40, WR 123, WR 22 en de WR 244 die Wieringer Han Ypma heeft overgedaan aan een Katwijker/ IJmuider combinatie. Jacco en André Bakker verwachten dat de kotter eind november, begin december visklaar is.

Foto: Kevin Loos - Het stuurhuis werd kort na de doop en tewaterlating op de romp van de WR 50 geplaatst. De nieuwe WR 50 is 23,95 meter lang, 6,20 meter breed en heeft een holte van 2,66 meter, Het ontwerp is van Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen.Foto: Kevin Loos - Het stuurhuis werd kort na de doop en tewaterlating op de romp van de WR 50 geplaatst. De nieuwe WR 50 is 23,95 meter lang, 6,20 meter breed en heeft een holte van 2,66 meter, ...