Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Cees Meeldijk naar Wageningen Marine Research

Wieringer visserman is/wordt wetenschapper

DEN OEVER – Historicus/visserman wordt maritiem wetenschapper. Het is in het kort de overstap die Cees Meeldijk (27) per 30 september gaat maken en zelf aankondigde op social media. Meeldijk, zoon van Adrie Meeldijk van de voormalige WR 52, studeerde geschiedenis aan de universiteiten van Groningen en Amsterdam en heeft naar eigen zeggen nooit de ambitie gehad om schipper-eigenaar te worden. ,,Ik wilde altijd wel in de visserijwereld actief blijven, maar dan in een andere rol’’, zegt Meeldijk. In de vakanties en in de weekenden ging hij vaak mee met de WR 52, met het staandwantbootje dat pa Meeldijk daarna had en met het palingbootje waarmee senior nog steeds vist.

Die ene keer dat hij opstapper was op de HD 32 van Koorn kreeg later een vervolg. ,,Er kwam vorig jaar een plek vrij op deze kotter en ik raakte met ze aan de praat. Het gevolg is dat ik nu al een jaar op de HD 32 zit.’’

Meeldijk maakt nog een paar reisjes met deze garnalen/kreeftjesvisser van Koorn en dan komt hij in dienst van Wageningen Marine Research. Hij is geen bioloog, maar afgestudeerd historicus. Meeldijk is van mening dat zijn academische ondergrond en uiteraard zijn praktijkervaring als visserman en visserszoon de overstap logischer maken. Visserijonderzoek en innovatie noemt hij als trefwoorden bij zijn nieuwe betrekking. ,,Ik wil ook graag iets voor de visserij betekenen. Het contact tussen de visserijsector en de wetenschap is momenteel goed, en dat moet wel zo blijven.’’ De standplaats van de in Hippolytushoef wonende Meeldijk wordt IJmuiden. Binnenkort verhuist hij naar Heemskerk.