Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Tridens’ moet boomkorsurvey vanwege acuut probleem onderbreken

Werk van voorheen vijf weken nu in drie weken afgerond

SCHEVENINGEN/ESBJERG – De ‘Tridens’ heeft de boomkorsurvey (BTS) moeten onderbreken.

Vanwege een technisch mankement bleef het onderzoeksvaartuig ‘Tridens’ maandag in de thuishaven Scheveningen liggen. ,,Een acuut probleem. Dat is heel jammer. Op dit moment doet iedereen zijn uiterste best om te zorgen dat we de survey zo snel mogelijk weer kunnen voortzetten’’, aldus BTS-projectleider Ingeborg de Boois.

Wat scheelt er aan? Michel Hofsteede van de Rijksrederij legt uit dat er roestvorming op koelwaterleidingen is geconstateerd. Bij metingen bleek er sprake van een dermate grote slijtage op de leidingen dat die vervangen moeten worden. ,,We nemen geen risico. Alles op alles wordt gezet om volgende week weer te kunnen varen’’, aldus Hofsteede.

De voorgaande drie weken heeft de ‘Tridens’ het programma gedraaid waarmee de kleinere ‘Isis’ de afgelopen jaren met minder mankracht aan boord steeds vijf weken in touw was. In drie weken tijd werden 88 trekken gedaan, waarvan 79 geldige. Voor het eerst wordt dit jaar de BTS volledig uitgevoerd door de ‘Tridens’.

De allereerste trek op maandag 31 juli moest ongeldig worden verklaard toen het bakboordnet vanwege de hoeveelheid zeesterren scheurde. Vervolgens bleek dat er niet met de juiste tuigen van voorheen de ‘Isis’ werd gevist, waarna terug naar Scheveningen werd gestoomd om de tuigen om te wisselen. De opgelopen achterstand kon in het vervolg van de week worden weggewerkt, ondanks het stormachtige weer begin augustus. In de tweede BTS-week werd een tuig verloren en vervolgens ook weer opgedregd.

Zeven mannen uit de praktijk varen tijdens de boomkorsurvey mee als waarnemers. De eerste twee weken waren dat de gebroeders Jan en Meindert de Boer uit Urk. Vorige week was Kees de Visser (ex-WR 17) uit Den Oever voor het eerst mee als waarnemer.

Ervaring

,,Een heel positief beeld, met mooie levendige boxen. Ook volgens de reisleiding aan boord zag er allemaal heel positief uit’’, schetst De Visser. Veertig jaar terug werd de Wieringer visserman al door het toenmalige RIVO gecharterd voor bestandsopnames vanaf zijn eigen kotter. ,,Twee jaar hebben we dat achter elkaar gedaan, toen werd het overgenomen door een onderzoeksvaartuig. Net als destijds vertrokken we nu vanuit het Deense Esbjerg.’’

Vanaf Esbjerg ging het vorige week met de ‘Tridens’ naar Helgoland, en binnendoor tot pakweg zes mijl boven de eilanden. Daarna west-in. Woensdag lag de ‘Tridens’ weer in dieper water boven Borkum, een bestek waar De Visser zelf ook veel heeft gevist. Mooie boxen pufscholletjes werden waargenomen boven de ‘Zoute Drop’ boven Terschelling. Er werden trekjes gedaan tot de bovenste botenlijn. Daarna weer een stuk zuidwest-over met een trek net binnen de botenlijn boven Vlieland. Na de Zuiderhaaks werd een stuk zuid-in gestoomd naar het Steendiep dwars van Schouwen-Duiveland. Vervolgens een trekje in ’t Kommetje dwars van Goeree, waar één van de tuigen in de scherpe grond liep en krom werd getrokken. Dondermorgen werd naar de Kruiser gestoomd, met opnieuw levendige boxen vis. Die avond zat de ‘Tridens’ westelijk van het munitieveld van IJmuiden, waar ook de UK 197 werd gespot. De laatste trek van deze reis was nabij het munitieveld bij Scheveningen, waarna rond middernacht naar binnen werd gestoomd.

Met zijn plaatsgenoten Jan Bakker (stuurman) en Ton Meijer kon De Visser mee naar huis rijden. ,,’t Was echt een mooi en ook leerzaam weekje. Een koutje op zee heb je op die grote ‘Tridens’ niet in de gaten.’’

Aan boord van de ‘Tridens’ wordt een blog bijgehouden van de BTS.