Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Goede vertegenwoordiging Nederland en België

Wereldvishandel drie dagen in Brussel

BRUSSEL/SCHEVENINGEN – Seafood Expo Global (SEG) en Seafood Processing Global (SPG), bij elkaar het grootste visevenement ter wereld, gaan onverstoorbaar door. Van dinsdag 7 tot en met donderdag 9 mei vindt de 27ste editie van SEG en de 21ste editie van SPG plaats in de Brussels Expo in Brussel. Ook dit jaar zijn Nederland en België goed vertegenwoordigd op de beursvloer.

Vorig jaar trok de beurs een kleine 30.000 uitsluitend zakelijke bezoekers. Qua bezoekersaantallen, aantal exposanten en beursvloeroppervlakte was 2018 een recordjaar. Voor dit jaar is voorzien in nog meer beursvloer. Wynter Courmont is ‘event director’ voor Diversified Communications, de Amerikaanse beursorganisator. Volgens hem zal vooral SEG meer ruimte krijgen, in de hallen 3, 4 en 8. Dit jaar zullen fabrikanten van visverwerkingsapparatuur en andere dienstverleners aan de visindustrie ook te vinden zijn in de hallen 3 en 4.

Er zijn dit jaar 70 nationale en regionale paviljoens. Het succes van de beurs is volgens Courmont mede te danken aan de groei in de mondiale vishandel en de sterk gestegen visconsumptie wereldwijd.

Het aantal Nederlandse bedrijven dat zich presenteert op de beursvloer van SEG en SPG ligt rond de 90 (vorig jaar 78), terwijl het aantal Belgische bedrijven staat op 48 (vorig jaar 44). Zeventien Nederlandse bedrijven presenteren zich binnen de Holland Paviljoens; vijf grote blokken verdeeld over de hallen 6 en 9.

Amacore en Kingfish

Er zijn dit jaar 37 producten genomineerd voor de Seafood Excellence Global Awards. Onder de finalisten zijn twee Nederlandse bedrijven. Amacore Seafood en viskwekerij Kingfish Zeeland staan met respectievelijk ‘Ocean Tartinade Tuna’ en Dutch Yellowtail op de lijst van genomineerde producten. Uit België staan er ook twee bedrijven in de lijst met finalisten (Shore en Viciunai Group), maar wel met bij elkaar vijf producten (met garnalen, zalm, tonijn en surimi).

De genomineerde producten komen van bedrijven uit twaalf landen. Naast de Nederlandse en de Belgische producten komen ze uit Frankrijk (tien), Maleisië (vier), Finland (twee, zalm), Zuid-Korea (twee), Ierland (een), Verenigd Koninkrijk (drie, allemaal met zalm), Italië (twee), Denemarken (twee, met mosselen), Estland (twee, met forel) en Spanje (twee). Alle producten die zijn ingestuurd worden gedurende de beurs tentoongesteld in Hal 8-4430, en zijn ook te zien op de website van de beursorganisatie www.seafoodexpo.com.

De winnaars in de diverse categorieën worden bekendgemaakt op een ceremonie in het Auditorium na de eerste beursdag (dinsdag 7 mei, 18.15-20.00 uur). Er zijn twee hoofdprijzen (beste Retail Product en beste Horeca Product) en vijf speciale awards (innovatie, gemak, gezondheid, verpakking en productlijn).

Vrouwen in de vis

Veel bedrijven en organisaties maken gebruik van het feit dat gedurende de beursdagen duizenden vishandelaren in Brussel zijn, bijvoorbeeld door bijeenkomsten, vergaderingen en recepties te plannen. De beursorganisatie organiseert op woensdagochtend 8 mei samen met de vertegenwoordiging van Canada in de EU een paneldiscussie over ‘Vrouwen in de visindustrie’, en wat overheden en bedrijfsleven kunnen doen om die aan te trekken en de positie te verbeteren.

Holland Paviljoen

ACV Noordzee Turkey – 9-4239
BML Food Group – 6-1101
Bonesca – 6-1001
Dayseaday Group – 6-1101
Isola Fish – 6-1001
Kingfish Zeeland – 9-4239
Nederlands Visbureau – 6-1101
Neerlandia – 6-1001
Noordzee International – 9-4239
Oromar – 6-915
Pacifical C.V. – 6-1001
Platvis Holland – 6-1001
Prins en Dingemanse – 6-1001
Roem van Yerseke – 6-915
Seafresh/Seafrozen – 9-4143
Het Urker Zalmhuys – 6-1023
Van der Lee Seafish – 9-4239
Varia Vis – 6-1101


Openingstijden

Dinsdag 7 mei 10:00-18:00 uur
Woensdag 8 mei 10:00-18:00 uur
Donderdag 9 mei 10:00-16:00 uur