Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
De Vries Recycling onderneming van het jaar

Wereldspeler in piepschuim

URK – De Vries Recycling is door de Bedrijvenkring Urk uitverkozen als Onderneming van het Jaar. Directeur Gerrit van Veen en zijn vader Jan Riekelt kregen de prijs vorige week overhandigd uit handen van Joost van Harten van de Rabobank. De jury is onder de indruk van dit miljoenenbedrijf. Bijna de hele Nederlandse en Belgische visindustrie levert piepschuim aan deze internationale speler.

Het was opa Gerrie de Vries die ruim twintig jaar geleden markt zag in het inzamelen en recyclen van piepschuim visdozen uit de visindustrie. Toen visbedrijven vanwege milieuwetgeving hoge kosten moesten maken voor afgifte van hun gebruikte tempexdozen bij afvalverwerkingsbedrijven, begon Gerrie met het inzamelen en verwerken, waardoor de visindustrie afvalkosten kon besparen.

Het bedrijf nam een vlucht toen kleinzoon Gerrit samen met zijn vader besloot het bedrijf van opa en schoonvader over te nemen. De balen piepschuim gingen niet langer in containers naar China en Oost-Europa, maar werden door De Vries zelf geschikt gemaakt voor de markt. Toen in 2014 werd begonnen met het recyclen van piepschuim naar hoogwaardig re-granulaat voor de Europese isolatieindustrie, ging het helemaal snel. De Vries Recycling onderneming van het jaarDe Vries Recycling onderneming van het jaar De Vries Recycling groeide uit tot een speler van wereldformaat en weet goed op te boksen tegen grote concurrenten uit bijvoorbeeld China. De manier waarop De Vries die concurrentie het hoofd weet te bieden maakt diepe indruk op de jury. Slim inkopen, goede koopmansgeest en het nauwkeurig bewaken van de kostenkant zijn de ingrediënten voor dit succes. Een bedrijf met een miljoenenomzet inmiddels. De mannen hebben oog voor nieuwe markten en schromen niet om ook in Amerika hun vleugels uit te slaan. Piepschuim uit Amerika komt met zeecontainers naar Urk.

Vorig jaar werd een tweede lijn in gebruik genomen en steeg de verwerkingscapaciteit naar 13.000 ton piepschuim. De helft van het piepschuim wordt aangeleverd door de visindustrie, 99 procent van de Nederlandse en Vlaamse visindustrie is klant. Om transportkosten te besparen biedt De Vries Recycling bedrijven de mogelijkheid om een piepschuimperser aan te schaffen. De Vries Recycling heeft inmiddels dertig medewerkers in dienst, waarvan 18 fulltime.

Het enthousiasme waarmee Gerrit samen met zijn vader het bedrijf op de kaart heeft gezet is naar het oordeel van de jury een voorbeeld van goed ondernemerschap. ,,Het bedrijf draagt bij aan de verduurzaming van onze samenleving en weet daar een goede boterham mee te verdienen. Dat niet alle industrie op het oog even schoon kan zijn, heeft de jury meegewogen in haar oordeel. Gerrit en Jan Riekelt doen er met hun medewerkers alles aan om overlast voor de omgeving van het bedrijf tot een minimum te beperken en zijn met het oog op de toekomst ook nieuwe plannen aan het maken om dit nog verder te verbeteren.’’