Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Monument ter herinnering aan Lauwerszee

Wegzinken of oprijzen

ZOUTKAMP - ,,ZK 69, ik ga u nu dopen. Nee, niet als schip om de zeeën te bevaren om garnalen en vis te vangen, nee. Maar hier op deze prachtige plek, boven op de gewezen zeedijk van Zoutkamp, als monument te staan. Ter nagedachtenis aan het drama dat Zoutkamp in de vorige eeuw is aangedaan, door de verbondenheid van het grote natuurgebeuren met de wereldzeeën te verbreken. Daar men in het jaar 1969 de getijden eb en vloed ging afsluiten. Ik wens u en Zoutkamp vanuit dit verleden een goede en mooie toekomst en dat u lang behouden mag blijven.’’

Met deze zelfgeschreven tekst - voorgelezen vanuit zijn schipperspet – doopte oud-visserman Gerrit de Vries (Gerriet van Luke, ZK 3) vrijdagmiddag op de dijk tussen de provinciale sluis en de Hunsingosluis het nieuwe monument Boegbeeld.

Boegbeeld is een monument ter herinnering aan de afsluiting van de Lauwerszee in mei 1969, vandaar het scheepsnummer ZK 69. Het beeld van kunstenaar Gert Sennema bestaat uit een stalen kotterboeg, die uit de dijk steekt. De toeschouwer mag zelf bepalen of hij/zij de kotter ziet wegzinken danwel oprijzen. Op de voorplecht staat een levensgrote zeearend in brons, als icoon van het huidige National Park Lauwersmeer. In de binnenkant van het schip is een projectie van dronebeelden van het Lauwersmeer, waardoor je bij wijze van spreken als een zeearend over het gebied scheert.

Wethouder Mariette de Visser sprak bij de onthulling over veerkracht en eigenzinnigheid van de Zoutkampers. Zij hoort vaak dat de ziel uit het dorp werd gehaald toen het eb en vloed van de Lauwerszee met het afzinken van de laatste twee caissons werd gestopt. De bedrijvigheid in de haven verdween. ,,Teleurstelling, frustratie en boosheid maakten gaandeweg plaats voor berusting. Het leven gaat immers door. Vissers vonden voor een belangrijk deel brood vanuit de toen nieuwe haven van Lauwersoog. Na een periode van verval richtte het dorp, richtten de Zoutkampers zich op. Klaar om de toekomst, hun toekomst te pakken. Die mogelijkheid hebben de Zoutkampers verzilverd. Het dorp is nu een van de toeristische parels van de gemeente Het Hogeland. Het dorp is herrezen; heeft nieuwe vitaliteit en dynamiek weten te vinden. Daarbij is de binding met het water – net als vroeger – een rode draad gebleven’’, aldus De Visser, die het monument een herinnering aan veerkracht noemt.

 

De totstandkoming van dit kunstwerk was niet gelukt zonder ondersteuning van plaatselijke ondernemers, het Visserijmuseum Zoutkamp, Dorpsbelangen Zoutkamp en Stichting Vlaggetjesdag Zoutkamp. Vanuit de visserij sponsorden: GPO Rousant, Nederlandse Bond van Garnalen Kust-Vissers, Heiploeg International BV en Hendrikson Shrimping BV. Tijdens de onthulling vrijdagmiddag zorgde Solt samen met het Visserijmuseum voor een (garnalen)hapje en drankje.

Foto van Henk Buitjes
Foto van Henk Buitjes