Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Idee voor vergroening Wadvisserij

Waterstof is een super-accu

LAUWERSOOG – Vissersvereniging Hulp in Nood ondersteunt het plan om een garnalenkotter om te bouwen voor het (elektrisch) varen en vissen op waterstof als alternatief voor gasolie. Albert Keizer van NG Shipyards op de haven van Lauwersoog gaf op de jaarvergadering van de vissersvereniging in woord en beeld uitleg.

Voor uitwerking van een kant-en-klaar plan is 120.000 euro nodig. ,,Waterstof is een super-accu. We willen bewijzen dat het op een vissersschip kan. Naast een blauwdruk voor ombouw maken we ook een voorontwerp voor de ontwikkeling van een compleet nieuw schip op waterstof. De grote onzekerheid nu nog is de levensduur van de brandstofcel; de eerste gebruikers zullen daarom gecompenseerd moeten worden’’, aldus Keizer. Volgens Keizer past waterstof perfect in de plannen van de Havencoalitie Lauwersoog om de haven en de Wadvisserij te ‘vergroenen’.

In Delfzijl is eerder dit jaar een tankstation voor waterstof geopend. De leiding daarvoor is aangelegd door het havenbedrijf Groningen Seaports. In de Eemshaven wordt geïnvesteerd in een waterstoffabriek. De ambitie van provincie Groningen is om de energieprovincie van Nederland te blijven, ook als er na 2030 geen aardgas meer wordt gewonnen. ,,Het zou ons een lief ding waard zijn als binnen een jaar een eerste kotter op waterstof uitvaart’’, aldus gedeputeerde Henk Staghouwer.