Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Idee: met grids minder bijvangst

Waddenfondsgeld voor selectieve garnalenvisserij

LEEUWARDEN – Het Waddenfonds steekt geld in projecten om onder andere de visstand in de Waddenzee te verbeteren en zeegrasvelden te herstellen.

In totaal heeft Waddenfonds negen subsidieaanvragen in de drie Waddenprovincies gehonoreerd, goed voor een subsidiebedrag van 3,3 miljoen euro.

‘Urgent’

Van de Nederlandse Vissersbond als hoofdaanvrager is het ‘Innovatieproject selectieve garnalenvisserij Waddenzee’ goedgekeurd, op een investering van 485.625 euro wordt 291.376 euro vanuit het Waddenfonds bijgedragen. Dit project heeft als doel om ongewenste bijvangst in de garnalenvisserij te verminderen. Het Waddenfonds noemt bijvangst een ‘urgent waddenspecifiek probleem’ en staat de kraamkamerfunctie van de Waddenzee op het spel. ,,Met de ontwikkeling van nieuwe speciale netten kunnen de natuurwaarden en de biodiversiteit van de Waddenzee verhoogd worden’’, aldus het Waddenfonds. Eén van de ideeën is om een prototype met grids te ontwikkelen.

Zeegras

Natuurmonumenten kan 475.426 euro tegemoet zien voor ‘Sleutelen aan zeegrasherstel’. Er zal onder andere op de wadplaten in de Waddenzee zeegraszaad worden gezaaid. De andere zeven projecten betreffen onder andere energietransitie, zilte landbouw en toerisme. In september start een tweede subsidieronde voor alle thema’s van het Waddenfonds.