Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Opvarenden inmiddels gewend aan wachtjes in de haven

Wachtlopen op vriestrawlers hoort erbij

IJMUIDEN - De tijd dat de voltallige bemanning van een vriestrawler na binnenkomst direct op huis aankoerste is voorbij. Aanvankelijk hield de walmachinist een oogje in het zeil, en later waren het één of twee wtk’s die de boel aan boord regelmatig in de gaten hielden. De laatste jaren echter blijven meerdere leden van de vaste crew aan boord als een trawler tussen twee reizen binnen ligt. Stuurlieden, wtk’s en overige opvarenden zijn er inmiddels al aan gewend om hun wachtjes in de haven te draaien. Bij langer stilliggen zijn er vaak meerdere bemanningsleden werkzaam aan boord, om onder andere te assisteren bij klussen die uitgevoerd worden door de reparatiebedrijven.

Aan boord van de SCH 81 ‘Carolien’ van Cornelis Vrolijk liepen in het weekend van het Havenfestijn IJmond onder andere Martin van Duyn, Roel van der Plas, Martin van den Oever, Gijs Duijndam, Leo Zuurmond, Arie Blok, Freek Ballegooijer, Gilian Monjaret en Bertus de Vries hun wacht.

Op de foto in de messroom van de SCH 81 van links naar rechts matroos Martin van den Oever, invalschipper Gijs Duijndam, achterdekvoorman Arie Blok en stuurman Leo Zuurmond.