Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
WR 75 ‘Simone’

Wachten de moeite waard geweest

LAUWERSOOG/WESTERSTEDE – ,,Het wachten is zeker de moeite waard geweest!’’, zegt schipper/eigenaar Hendrik van der Kooi. Vorige week deed hij de eerste trekjes met zijn WR 75. De garnalenkotter heeft hij vernoemd naar zijn vrouw ‘Simone’. Vorig jaar maart zat Van der Kooi in zak en as toen zijn ZK 67 nota bene in het dok van Lauwersoog half zonk en zware waterschade maakte. Matthijs van der Ploeg bood vervolgens de WR 75 te koop aan, een kotter waar echter wel het een en ander aan gebeuren moest. Ja, het heeft lang geduurd en dat was ook niet altijd even makkelijk voor Van der Kooi. Zeker niet als je weet dat besommingen top zijn en je kotter aan de kant ligt. Intussen trouwde Van der Kooi en verhuisde vanaf de haven van Lauwersoog naar Westerstede in Duitsland.

Onder leiding van de Rousant werd de kotter van Visserijbedrijf Van der Kooi – gevestigd aan de Reitdiepskade in Zoutkamp - het afgelopen jaar stapje voor stapje visklaar gemaakt. Het verouderde elektrisch (110 volt) werd omgezet naar 220 en 380, het visruim werd compleet vernieuwd, er kwam nieuwe koeling aan boord en ook nieuwe hydrauliek in de machinekamer, somt Van der Kooi enkele hoofdzaken op. Met de complimenten van de NVWA ontving hij vervolgens het certificaat van deugdelijkheid.

De proefvaart vorige week verliep nog niet optimaal, de stuurklep bleef vastzitten, waarna de WR 75 naar binnen gesleept werd door Bos Marine Services. Daags daarna konden de eerste garnalen worden gevangen. Alles functioneerde op zich goed, zegt Van der Kooi. Alleen ondervond hij een probleempje met de lierbediening, en voer daarvoor terug naar Zoutkamp. Afgelopen maandagmorgen werd weer koers gezet naar Lauwersoog en stoomde de WR 75 naar buiten. ,,We zijn er helemaal klaar voor. Ja, ik voelde me vorig jaar al de koning te rijk toen ik met de WR 75 een nieuwe kans kreeg. En nu natuurlijk helemaal, de kotter voelt voor mij als nieuw.’’

Op de foto stoomt de WR 75 ‘Simone’ voor het eerst via het Westgat naar buiten.