Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Afrikaanse consument grootste verliezer

‘Waardeloze deal Mauritanië’

RIJSWIJK – De Europese pelagische reders hebben unaniem hun afkeuring uitgesproken over de vorige week gesloten overeenkomst tussen de EU en Mauritanië. De pelagische visserij wordt door de voorwaarden van het akkoord onmogelijk gemaakt.

Vorige week kwamen de Europese Commissie en de Mauritaanse overheid na lang onderhandelen tot een nieuw visserijprotocol, dat twee jaar geldig is.

De EC zelf spreekt van een duurzame en ethisch verantwoorde deal, en ‘waar voor z’n geld’. Er is 70 miljoen euro Europees geld per jaar mee gemoeid. De vriestrawlers moeten verder uit de kust vissen en de vissers moeten veel meer gaan betalen voor hun licenties. Ook moet een bijdrage in nature worden betaald voor de eiwitbehoefte van de lokale bevolking.

De bewoordingen waarmee de pelagische industrie het akkoord afkraakt zijn ongewoon fel: ,,Een waardeloze deal. De overeenkomst die de EC heeft getekend slaat helemaal nergens op. De pelagische vloot van de EU krijgt geen commercieel interessante visserijmogelijkheden en de visserijen in de regio zullen niet duurzamer worden. Daardoor zullen Afrikaanse consumenten minder toegang krijgen tot betaalbare vis, Afrikaanse en Europese zeelieden hun baan verliezen en de belastingbetalers niets terugkrijgen voor hun 70 miljoen per jaar.’’ Bovenop die 70 miljoen euro zou de industrie zelf nog 37 miljoen per jaar moeten betalen voor de licenties.

Het persbericht is opgesteld door PFA-voorzitter Gerard van Balsfoort, namens de pelagische sector van alle EU-lidstaten die bij Mauritanië vissen. Behalve Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in PFA-verband zijn dat Letland (zeven kleinere trawlers), Litouwen (vier schepen) en Polen (twee trawlers).

In het nieuwe protocol worden eisen aan de visserijen gesteld die de overeenkomst onwerkbaar maken, zoals tenminste 20 mijl uit de kust vissen en een minimum van 60 procent Mauritaanse bemanningsleden op de schepen. Van Balsfoort gaat er dan ook vanuit dat er van het pelagische onderdeel van de overeenkomst geen gebruik gemaakt zal worden. ,,Als het een steunmaatregel is voor Mauritanië laat de EC dat dan duidelijk aangeven en deze steun niet vermommen als een visserijakkoord.’’

Inmiddels hebben de Spaanse overheid en de Spaanse visserijsector ook op niet mis te verstane wijze het nieuwe protocol veroordeeld. Ook Spanje heeft belangrijke visserijen bij Mauritanië; op inktvis, heek, tonijn en garnalen. Naar verluidt zou Spanje zijn schepen per 1 augustus terugroepen. Van de Europese Commissie is nog geen reactie bekend.

Volgens Van Balsfoort kunnen de Raad (eind dit jaar) en het Europarlement (later volgend jaar) het akkoord nog verwerpen, maar is het wel alvast in werking gesteld per 1 augustus (afgelopen woensdag). Van Balsfoort wijst nog op een opvallende clausule in de tekst van de overeenkomst: Artikel 5 van het nieuwe protocol stelt dat de EC de overeenkomst kan opzeggen als er onvoldoende gebruik van wordt gemaakt.