Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
17 maart: Presentatie Visserij in Cijfers

Waar gaat het heen met de Nederlandse visserij?

DEN HAAG – Inzicht in het (economisch) heden en de toekomst van de visserij. Dat staat op het programma van de presentatie van Visserij in Cijfers op vrijdagmiddag 17 maart in Den Haag.

‘Waar gaat het heen met de Nederlandse visserij?’, is de vraag die de economen van Wageningen Economic Resarch centraal stellen. Tijdens de presentatie wordt namelijk extra aandacht besteed aan de impact van de Brexit.

Siemen van Berkum, senior onderzoeker Wageningen Economic Research, heeft veelvuldig onderzoek gedaan naar de effecten van handelsverdragen, zoals TTIP en CETA, en de Brexit op de agrarische sector. Tijdens zijn presentatie vertaalt hij de opgedane inzichten van Brexit naar de Nederlandse visserijsector. Teun Visser, directeur Visveiling Urk, schetst de ontwikkelingen en zienswijze van de visafslag. 

Hoofdonderwerp is de presentatie van onderzoeker Mike Turenhout over de economische prestaties en de richting van de Nederlandse visserijsector in de volle breedte. De kottervloot – zowel platvis als flyshoot en zeker de garnalenvisserij - kijkt terug op een recordjaar 2016. Maar in de mosselkwekerij gaat het door gestegen onkosten en lagere prijzen de verkeerde kant op. Aan mosselen is overigens geen gebrek. De actuele inzichten stellen ondernemers en beleidsmakers in staat om hun koers aan te scherpen, aldus Wageningen Economic Research. 

Na de drie presentaties volgt onder leiding van programmamanager Krijn Poppe een dialoog om samen na te denken over de toekomst van de visserij in Nederland. ,,Gegeven de toekomstige uitdagingen, zoals Brexit, willen we graag in gesprek hoe we de huidige prestaties in de visserij kunnen vasthouden. U gaat naar huis met inzicht in het heden en de toekomst van de visserij en u kunt deze inzichten gebruiken voor duurzaam beleid en bedrijfsvoering. Wij nodigen u van harte uit om samen kennis, ervaringen en ideeën te delen gericht op een sterke en duurzame visserijsector!’’

‘Visserij in Cijfers’ vindt 17 maart plaats bij Wageningen Economic Research, Alexanderveld 5 in Den Haag, van 13.30 tot 17.30 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website