Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Podium voor Werelderfgoed-visserij

Waar bent u trots op?

LEEUWARDEN – Het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) roept visserijorganisaties en individuele vissers op met ideeën te komen voor onder meer de komende Trilaterale Ministersconferentie in Leeuwarden. Centraal daarbij staat de vraag hoe de visserij bijdraagt aan de kwaliteit van het UNESCO Werelderfgoed-gebied Waddenzee.

PRW streeft naar een duurzame Waddeneconomie. De visserij in het Waddengebied is onderdeel van deze Waddeneconomie. Daarom wil PRW graag in gesprek met visserijorganisaties en vissers over duurzaam ondernemerschap in dit Werelderfgoed, over ontwikkelingen binnen de sector waar men trots op is, over innovaties die een podium verdienen en over ondernemers die hun nek uitsteken.

Vanuit PRW zullen Sarah Verroen (Fish & Farm) en Marieke Verweij (Wing) met dit thema aan de slag gaan, waarbij zij binnenkort een aantal vertegenwoordigers en ondernemers van de diverse visserijen op de Waddenzee zullen spreken over goed ondernemerschap, met als hoofdvraag `Waar bent u trots op als sector?’.

Gezien de verbondenheid van mens en natuur, economie en ecologie is de ‘Werelderfgoed-visserij’ op de Waddenzee een mooi thema voor de komende Trilaterale Ministersconferentie. Elke drie jaar ontmoeten de ministers van de drie Waddenzeelanden elkaar. Speciaal voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 wordt de Trilaterale Ministersconferentie op 17 en 18 mei 2018 in Leeuwarden gehouden. PRW is in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nauw betrokken bij de invulling van deze conferentie. Ook zijn er kansen om het thema te koppelen aan diverse culturele evenementen, zoals Leeuwarden Culturele Hoofdstad en festivals.

Niet alleen visserijorganisaties maar ook individuele ondernemers kunnen suggesties aandragen, via hun organisatie of direct bij Verroen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Verweij (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Denk daarbij niet alleen aan hele grote innovaties, maar ook aan ‘kleine’ stappen op bedrijfsniveau die te maken hebben met ondernemen in werelderfgoed, zoals verbeteren selectiviteit, afvalverwerking, brandstofbesparing en/of informeren van de consument en de politiek.