Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vijf gebroeders De Boer zetten strategische stap

W. van der Zwan neemt belang in Ekofish Group

URK - De vijf broers De Boer, grondleggers van de Ekofish Group, hebben besloten om een volgende stap te zetten voor de toekomst van hun bedrijf. De Scheveningse rederij W. van der Zwan & Zonen heeft per 1 oktober een meerderheidsbelang in het vooraanstaande Urker visserij- en handelsbedrijf genomen.

Het initiatief voor de deal komt van Urker zijde, vertelt directeur de Boer. Toen nagedacht werd over de bedrijfsopvolging kwamen als opties naar boven: splitsen of een krachtige partner zoeken. Het werd het laatste, waarbij met meerdere partijen de mogelijkheden zijn verkend ,,Gelet op alle onzekerheden zoals Brexit, vangstmogelijkheden, aanlandplicht en ontwikkeling van de olieprijzen komt er een storm over ons heen. Samen staan we sterker om daar weerstand aan te bieden.’’ Voor de buitenwacht verandert er niets. Louwe de Boer en Jacob Kramer blijven de directie van de Ekofish Group voeren. Het management, verkoopteam (de eigen vangst wordt voornamelijk zelf verkocht) alsook de schippers op de schepen (PD 147 en PD 43) blijven binnen het nieuwe samenwerkingsverband actief. Over de financiën en het percentage van de aandelentransactie worden geen mededelingen gedaan.

De Ekofish Group heeft innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het was het eerste bedrijf met het MSC-label voor schol. Begin 2019 komt de nieuwe UK 205 ‘Spes Nova’ in de vaart. De Boer: ,,Het meest duurzame visserijschip dat we hebben ontworpen, met een nieuwe verwerkingslijn met stunner en stripmachine. Het is onze ambitie om in de toekomst voorop te blijven lopen. Daarom hebben we als broers besloten om een samenwerking aan te gaan met een grote partner in de visserij en visindustrie: W. van der Zwan uit Scheveningen. Door deze strategische stap kunnen we ons bedrijf versneld doorontwikkelen’’, aldus De Boer.

De PD 147 ‘Enterprise’ en PD 43 ‘Annegina’ van de Ekofish Groep staan te koop. Het is de bedoeling deze schepen op termijn ook te vervangen door het nieuwe scheepstype.

Mededirecteur Gerard Zwijnenburg van W. van der Zwan spreekt van ‘een goeie match’: ,,Ekofish Group is een mooi familiebedrijf, net als wij, dat zich onderscheidt door innovatie en vooruitstrevendheid. Dat sprak ons erg aan. We hebben dezelfde ambitie en visie op de toekomst van de visserijsector, en samen zijn we sterker om de ideeën voor de toekomst te verwezenlijken.’’ Wat Zwijnenburg betreft blijft de identiteit van Ekofish hetzelfde en wordt het bestaande, sterke concept verder uitgebouwd. ,,Maar we zitten daarbij nu wel samen om de tafel.’’

W. van der Zwan & Zonen is al langer actief in de kottervisserij. De Scheveningse rederij is ook een van de drie aandeelhouders in de Quotter Holding, met zeven Noordzeekotters. De trawlervloot van Van der Zwan bestaat uit de SCH 6 en SCH 302.