Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Intentieovereenkomst over aandelenoverdracht platvisverwerker/handelaar

Vrolijk neemt Bertus Dekker over

IJMUIDEN – Opnieuw neemt Cornelis Vrolijk in IJmuiden een buurman over. In 2016 werd Seafood Parlevliet overgenomen, deze maand werd een intentieovereenkomst gesloten met het eveneens naast het hoofdkantoor van Cornelis Vrolijk gelegen visverwerkingsbedrijf Bertus-Dekker Seafood over de overname van een meerderheid van de aandelen.

Het is opnieuw een stap op het gebied van ketenintegratie, waarbij het in dit geval gaat om platvis. Directeur Annerieke Vrolijk: ,,De activiteiten van Bertus-Dekker sluiten goed aan bij de kottervisserij-activiteiten van de Cornelis Vrolijk groep via onze dochtermaatschappij Jaczon. Met deze samenwerking zetten we een volgende stap op het gebied van ketenintegratie: van schip naar schap, ook met onze platvisvangsten.’’ Het doel is Bertus-Dekker als zelfstandig bedrijf te laten opereren, en daar waar mogelijk ‘synergie tussen beide bedrijven te benutten en verder te versterken’.

Groothandel en visverwerker Bertus Dekker is gespecialiseerd in Noordzeevis, met name tong en schol. Er werken momenteel zo’n 40 mensen. De basis voor Bertus Dekker werd gelegd in 1948 door oprichter en naamgever Bertus Dekker. In 1964 werd het bedrijf overgenomen door Ouwehand’s rederij en visverwerking uit Katwijk. In 1995 kwam Bertus Dekker Seafood los van de Ouwehand-groep, en werd het zelfstandig voortgezet door Arie Ouwehand en zonen Arie en Rick, die in respectievelijk 1992 en 1995 in de zaak kwamen. Ook na de voorgenomen aandelentransactie zullen Arie (47) en Rick Ouwehand (46) beiden de directie van Bertus-Dekker blijven voeren.

Voorwaarden

Als reden voor de overname wijst Rick Ouwehand op de sterk veranderende visserijwereld, met overnames door trawlerrederijen, schaalvergrotingen en kotterrederijen die zelf de handel in gaan. Ook speelt de opvolging in het bedrijf een rol. ,,We waren al enige tijd in gesprek met buurman Vrolijk en hebben elkaar nu gevonden. We houden zelf nog een klein deel van de aandelen, voor de feeling met het bedrijf. De oplossing die we gevonden hebben zie ik alleen maar als positief. We gaan de komende tijd nog mooie dingen doen.’’

De geschiedenis van het internationaal opererend familiebedrijf Cornelis Vrolijk gaat terug naar 1880. De kernactiviteit is vanouds de vangst van en handel in pelagische vissoorten. Daar is de demersale visserij bijgekomen (de vloot platviskotters en flyshooters van Jaczon).

Andere belangrijke activiteiten zijn de vangst, kweek, handel en verwerking van (tropische) garnalen via dochteronderneming Primstar en de handel en verwerking van vis via dochterondernemingen Jac. den Dulk & Zonen, Welmar en Seafood Parlevliet. Wereldwijd werken er 2.000 mensen bij Cornelis Vrolijk, met inmiddels de vijfde generatie aan het roer.

De voorgenomen transactie is nog onderworpen aan een aantal voorwaarden. Het overnameproces zal naar verwachting eind maart zijn afgerond.