Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vrijdagmiddag 23 maart

Voortgangsbijeenkomst Netinnovatie Kottervisserij

EMMELOORD/IJMUIDEN - Op vrijdagmiddag 23 maart organiseert de Nederlandse Vissersbond een voortgangsbijeenkomst in IJmuiden over het project ‘Netinnovatie Kottervisserij deel 2’.

Tijdens deze bijeenkomst zal Pieke Molenaar van WMR de tussentijdse resultaten en de vooruitzichten presenteren, Kees Verbogt van het ministerie van LNV zal vertellen over de ontwikkeling van de discardplannen en Lotte Huisman van Stichting de Noordzee blikt terug op de VisHack.

Tenslotte zal Molenaar het project ‘Platvis in beeld’ presenteren. Voor dit project heeft hij samen met vissers van de TH 10 en de BRA 5 onderwaterbeelden gemaakt van de interactie tussen het vistuig en verschillende vissoorten, om te leren over het visgedrag. Deze kennis over visgedrag is van belang bij het ontwerpen van selectieve netten. Tijdens en na de bijeenkomst is ruimte voor inbreng van aanwezigen op de gepresenteerde onderwerpen.

In het project ‘Netinnovatie Kottervisserij deel 2’, dat wordt gefinancierd uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV), wordt gezocht naar netontwerpen die ongewenste bijvangst verminderen in de visserijen op tong, schol en Noorse kreeft en in de flyshootvisserij. De Nederlandse Vissersbond is de projectleider namens de kottersector en werkt samen met vissers, nettenmakers, Wageningen Marine Research en het ILVO.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur bij Wageningen Marine Research aan de Haringkade 1 in IJmuiden. Vanaf 13.30 zijn bezoekers welkom voor ontvangst met koffie en thee. Belanghebbenden en geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Aanmelden kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen naar 0527-698151.

Focusbijeenkomst tongvisserij

Voorafgaand aan de voortgangsbijeenkomst organiseren de Nederlandse Vissersbond en Wageningen Marine Research een bijeenkomst tongvisserij voor vissers en nettenmakers. Hier worden onderwatervideobeelden van de vangst in de pulsvisserij geanalyseerd. Het blijkt dat tong in het net hard probeert terug te zwemmen. De bedoeling is samen na te denken over welke selectieve netaanpassingen bedacht kunnen worden op basis van deze kennis. De plekken voor de focusbijeenkomst zijn beperkt. Graag specifiek vermelden als iemand dit programmaonderdeel wenst bij te wonen.