Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Omschakelen vanwege garnalensituatie en te weinig tong

Voor het eerst op kreeftjes

DEN OEVER - Het zijn spannende weken voor de WR 29. De kotter van de familie Tijsen is overgeschakeld op de kreeftjesvisserij. Daar voor werden begin deze week nieuwe netten opgedraaid. ,,CIV Den Oever heeft de hele beug gemaakt en geholpen met opdraaien en optuigen’’, vertelt Stefan Tijsen, die op de WR 29 vaart met broer en schipper Pieter Tijsen, Jeroen Meijer en Jan Lont. De garnalenkotter heeft de afgelopen anderhalve maand op tong gezeten, maar er is volgens Tijsen te weinig tong onder de kust. Terug naar de garnalen is geen optie; de meeste handelaren nemen deze weken geen garnalen af. ,,We gaan het nu op kreeftjes proberen. We moeten nog uitzoeken waar precies.

Het is wel spannend, want voor ons is het de eerste keer.’’ Op de foto het opdraaien van de netten met Egbert Jeeninga en Charl van Wijck van CIV Den Oever.

De WR 29 is niet de enige Wieringer garnalenkotter die vanwege de nijpende situatie in garnalenland en de schrale tongvangsten zoekt naar een alternatief. Eind vorige week kwam ook bij de WR 213 het twinrigtuig aan boord. Voor Cornelis Rotgans en zijn mannen is de kreefjesvisserij niet nieuw maar wel lang geleden; vorig jaar is er niet omgeschakelden heeft de kotter alleen maar op garnalen gevist.

De WR 213 vertrok afgelopen maandag uit Den Oever, de WR 29 had hier nog een paar daagjes nodig.