Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
IJM 26 ‘Nord Vista’ komt aan in IJmuiden

Voor het eerst in de thuishaven

IJMUIDEN – Afgelopen maandag arriveerde de IJM 26 ‘NordVista’ voor het eerst in de officiële thuishaven IJmuiden.

Het schip, de voormalige Noorse longliner M-106-H ‘Koralen’, is eigendom van de Schotten Euan Beaton en Andy Scott. Zij kochten de Noor dit jaar en lieten deze bij Karstensens in het Deense Skagen ombouwen tot krabbenen wulkenvisser.

Herbert Westerwal van Westcoasting in IJmuiden werd ingeschakeld voor het omvlaggen naar Nederland en het onderbrengen van de Nederlandse onderneming van de Schotten in IJmuiden.

Na proefvaarten in juli vanuit Skagen is de IJM 26 toch nog enkele maanden in Skagen gebleven, onder meer voor een nieuwe rsw-installatie en vernieuwing van de hele koel- en vriesinstallatie.

Deze week zijn in IJmuiden de laatste restpuntjes weggewerkt en is het schip visklaar gemaakt. De planning is dat de IJM 26 aanstaande maandag met de eerste visreis gaat aanvangen.

De IJM 26 gaat reizen van vier weken maken. De vangst – krabben en wulken – wordt gekookt en ingevroren. Er zal volgens Westerwal hoofdzakelijk in Nederland worden aangeland en af en toe in het Verenigd Koninkrijk. De bemanning (de beide eigenaren varen zelf niet) vaart op basis van reis op reis af.