Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Haringseizoen probleemloos uit de startblokken

‘Voor de verkoop zit het weer ook goed mee’

SCHEVENINGEN – Met de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe 2017 is niets mis. Keurmeester Peter Koelewijn (docent Visvakopleiding) was er afgelopen dinsdag vol van. Met haringspecialist Arie de Jager en chefkok Michael Veroom keurde hij de haring voorafgaand aan de veiling van het symbolische eerste vaatje (foto boven). Onder het toeziend oog van Wendy van Dijk, ambassadrice van Make-a-Wish, het goede doel dat profiteerde van de opbrengst van de veiling (zie elders in deze Visserijnieuws).

Het oordeel van Koelewijn past in het algemene beeld dat voorzitter Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging kan schetsen. ,,De kwaliteit is echt goed. Toevallig is er de laatste dagen een kleine terugval, met wat minder mooie ronde haring. Maar het vetgehalte blijft op peil.’’ De bulk van de sortering die aangevoerd wordt is 8 op de kilo. Handelaren die graag 9 per kilo of kleiner willen hebben pech; die sortering is erg schaars. Voerman, tevens voorzitter van de Stichting Vlaggetjesdag, merkt op dat het weer de komende dagen perfect wordt voor de haringverkoop: niet te koud en niet te warm.

Haringseizoen probleemloos uit de startblokkenHaringseizoen probleemloos uit de startblokken Voerman was zelf niet bij de veiling van het eerste vaatje op Scheveningen. Hij nam afgelopen dinsdag de honneurs waar in het Duitse Hamburg. Ook daar is het haringseizoen van start gegaan. Namens de Nederlandse en Duitse haringhandel werden een eerste vaatje en een cheque overhandigd aan de Duitse actrice/model Yasmina Filali, die ambassadrice is van de stichting Kinder Hospitz Sternenbruecke.