Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Recordaantal deelnemers voor vuilvisproject Fishing for Litter

Vlissingen wil het netter hebben

VLISSINGEN – Maar liefst zeventien kotters met Vlissingen als thuishaven hebben zich aangemeld voor het vuilvisproject Fishing for Litter van KIMO. Daarmee staat de nationale teller op 113, een recordaantal deelnemers.

Zaterdagmorgen op de Binnenhaven van Vlissingen. Buiten ruimt Marinisse Ongediertebestrijding het (bedrijfs)afval op de kade naast de kotters op. Binnen in de afslag zit de mijnzaal vol met vissers voor overleg over betere en gescheiden afvalinzameling op de haven en tegelijk meewerken aan een schonere Noordzee.

Locatiemanager/veilingmeester Erwin van Belzen heeft namens de Zeeuwse Visveiling het voortouw genomen om van Vlissingen een voorbeeldhaven te maken. Nu wordt er niet of nauwelijks op de Zeeuwse kottervloot gescheiden, wordt het afval een dag later op zaterdagmorgen verzameld en op maandagmorgen door afslagpersoneel uitgesorteerd. De afslag is opdrachtgever en verrekent de kosten met de aanvoerders.

Zaterdagmorgen deelde Van Belzen een nieuw ‘spoorboekje’ uit met informatie over opslag en verwerking van opgevist afval, oude netten, pluis, oliehoudend afval, klein chemisch afval (KGA), huishoudelijk en overig bedrijfsafval en metalen. ,,Deze bijeenkomst is een opstap naar verandering, we willen het netter hebben’’, aldus Van Belzen. Voor opgevist afval, huishoudafval, KGA en pluis zijn verschillende zakken ontworpen. Nee, het eigen afval mag niet in de bigbag voor opgevist afval. Verwerker Bek & Verburg monitort het opgevist afval namelijk.

Op papier deed een tiental kotters vanuit Vlissingen mee aan Fishing for Litter. Maar de praktijk is verwaterd. Vijf kotters hadden vooraf aangegeven weer ‘vuilvisser’ te willen worden, zaterdagmorgen kwamen daar tien extra aanmeldingen bij en na het weekend nog twee. Dat is dus de complete vloot van Vlissingen, aldus Van Belzen.

Voorzitter Kees van Beveren van Delta Zuid zei bij het welkom in de mijnzaal dat de visserij onder een vergrootglas ligt voor wat wet- en regelgeving betreft en dat het gepast is dat vissers ook eigen verantwoordelijkheid nemen voor het milieu. Jan Joris Midavaine van KIMO toonde zich superblij over de grote opkomst. ,,KIMO faciliteert, maar het zijn de vissers zelf die het vuilvissen tot een succes moeten maken.’’ Wethouder John de Jonge van de gemeente Vlissingen: ,,Je doet het voor jezelf en voor ons allemaal.’’

Vorige week donderdag vond er centraal overleg plaats van de zogenoemde Green Deal-partners voor de visserij op het gemeentehuis van Urk. Kotterorganisatie VisNed meldt dat in overleg met de Stichting Financiering Afvalstoffen Visserij (SFAV) overleg plaatsvindt over een praktische organisatie en dicht op de visserman voor het vuilvisproject. Samen met Bek & Verburg en havenbedrijven werkt VisNed aan plannen voor een Vuilafvoer app voor de visserij, als service om makkelijker aan afgifteverplichtingen te voldoen en de kans op zwerfvuil in de havens te verminderen.