Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Start ‘Visserij Verduurzaamt’

Vlaamse vis in groene zone op de klok

OOSTENDE – Het grootste deel van de Vlaamse visserijvloot is gestart met ‘Visserij Verduurzaamt’. Via een ‘groene zone’ op de veilklok in de visafslag en met een logo op de facturen wordt in dit project duidelijk gemaakt dat de betreffende vis afkomstig is van een kotter die een voldoende score haalt.

Op basis van elf indicatoren ontwikkelde het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) de zogenoemde Valduvis-tool. Valduvis staat voor ‘valorisatie van duurzaam gevangen vis’ en meet de activiteiten van elke kotter op ecologisch, sociaal en economisch vlak en maakt deze zichtbaar aan de hand van een ‘duurzaamheids-ster’.

Ecologische duurzaamheid heeft betrekking op de impact van de visserij op het ecosysteem, zoals het visbestand; sociale duurzaamheid verwijst naar de beloning van de bemanning, de veiligheid aan boord en ook het dierenwelzijn; economische duurzaamheid omvat de rentabiliteit van de rederijen.

Van de in totaal 65 Belgische kotters doen er momenteel 57 mee. Reders/vissers zullen op basis van individuele scores over de indicatoren en onder begeleiding van het ILVO zoeken hoe zij die kunnen verbeteren. ,,Dit vraagt van hen extra inspanningen, maar op die manier wordt elk vaartuig en de vloot in het geheel nog duurzamer’’, stelt de Rederscentrale. Volgend jaar worden er opvolgingsgesprekken gehouden. ,,Het is de bedoeling om binnen drie jaar de minimumscore die men moet halen te verhogen.’’

Minister

De officiële lancering van ‘Visserij Verduurzaamt’ vond vorige maand plaats, in het bijzijn van onder meer de Vlaamse minister van landbouw en visserij Joke Schauvliege en gedeputeerde voor landbouw en visserij Bart Naeyaert van de provincie West-Vlaanderen. De provincie West-Vlaanderen werkt actief mee aan de erkenning van de Belgische rederijen rond verduurzaming en heeft als eerste organisatie besloten om voor het restaurant van het personeel uitsluitend vis aan te kopen afkomstig van een vaartuig met de ‘Visserij Verduurzaamt’-erkenning.

De Vlaamse beroepszeevisserijvloot bestaat momenteel uit 65 vaartuigen, inclusief vlagkotters. In 2017 werd 22.142 ton vis aangevoerd; goed voor een omzet van 88,18 miljoen euro. Er zijn in totaal ongeveer 400 vissers die de vaartuigen bemannen.