Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Foto-expositie Vlaamse visserman Pedro Rappé in Urker gemeentehuis

Visserswereld met een andere blik

URK – ‘Ooit waren we trotse vissers’. Onder die titel exposeert de Vlaamse visserman Pedro Rappé op Urk, tegenwoordig zijn woonplaats. Vrijdagavond tijdens de start van het culturele seizoen werd zijn foto-expositie in het Urker gemeentehuis geopend. Ook hangt er werk van hem in Galerij Plein 1980 aan de Urker haven.

Rappé (53) heeft volgens de bezoekers de gave een voor Urk en andere vissersplaatsen bekende wereld met een andere blik als nieuw neer te zetten en voor het thuisfront dichtbij te brengen. Niet de vis, maar de natuur rond het schip staan centraal in de expositie. Je proeft de zilte zeeluchten.

,,Onze trots raken we niet kwijt, ook niet nu we tegenslagen te verwerken krijgen en groenen en overheden het ons lastig maken’’, haast Rappé te zeggen. ,,Ik wil aan iedereen het verhaal van de visserman vertalen. Zijn mooie wereld tonen. Het harde werken op zee met de natuurelementen. Zijn grillen, maar vooral zijn schoonheid. En het vertrouwde gezicht van de zeemeeuwen en Jan-van-genten. En zo ook de jonge garde warm krijgen voor een toekomst op zee.’’

Rappé heeft de afgelopen jaren aan boord van de (oude) Z 483 met zijn GoPro-actiecamera op zijn veiligheidshelm aan dek of aan de portaalmast duizenden beelden geschoten. Deze week ging Rappé voor het eerst een reisje mee met de nieuwe Z 483 naar de Ierse Zee.