Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nog deze maand besluitvorming over tijdelijke pulsvergunningen

Visserslied in de Tweede Kamer

DEN HAAG – Zangeres Geke van der Sloot met haar zangschool Geke’s Tiental wist vorige week donderdag aandacht te krijgen voor de pulsvisserij in het NOS Journaal. Om pulsvissers een hart onder de riem te steken reisden ze naar de Tweede Kamer om ‘Het lied voor de vissers’ te laten horen, en als het aan de zangeres ligt is het Europarlement in Straatsburg het volgende station.

De eerste single werd in ontvangst genomen door SGP-visserijwoordvoerder Roelof Bisschop. Het was aanvankelijk de bedoeling om het lied aan te bieden aan premier Rutte. De single is via Spotify te downloaden. Zaterdagmorgen werd in het Urker gemeentehuis een videoclip opgenomen.

Op initiatief van de SGP is vorige week namens een kamermeerderheid een brandbrief verstuurd naar de Eurocommissaris Karmenu Vella, een noviteit in het Nederlandse parlement. Vella wordt dringend opgeroepen om een pulsverbod per 1 juli 2021 te heroverwegen en in ieder geval de uitkomst van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek af te wachten.

Visserijondernemers met een pulsontheffing verkeren nog altijd in grote onzekerheid over wat er precies staat te gebeuren. LNV-minister Carola Schouten zegt zich zeer bewust te zijn van de tijdsdruk, en nog deze maand een besluit te zullen nemen over de laatste groep vergunninghouders die in 2014 een tijdelijke pulsvergunning ontvingen. Voor verdere besluitvorming in het pulsdossier wordt de plenaire stemming in het Europarlement half april afgewacht. Ook moet zij naar eigen zeggen handen en voeten geven aan moties vanuit de Tweede Kamer tot behoud van de pulsvisserij.

Enkele liberale Vlaamse Europarlementariërs vragen om een lijst met welke Nederlandse kotter tot wanneer mag pulsen.