Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gastconservator Caroline Melissant-Makkus (GO 1)

Vissersgenre in Vlaardingen

VLAARDINGEN – Dankzij kunstschilders kregen Nederlandse vissersplaatsen aan de Noordzeekust – met name Scheveningen en Katwijk - internationale bekendheid. Hollandse vissersdorpen werden in de 19e eeuw beroemde schildersdorpen.

Als gastconservator heeft vissersvrouw Caroline Melissant-Makkus (GO 1) in Museum Vlaardingen een tentoonstelling ingericht met veertig schilderijen uit het zogeheten Vissersgenre. De kapitale schilderijen komen uit Vlaardingen, uit de musea in Dordrecht en Katwijk, uit kunstgalerieën en uit privécollecties. Zoals bijvoorbeeld uit de collectie van rederij W. van der Zwan: ‘Terugkerende bomschuiten’ van Hendrik Willem Mesdag en ‘Vissersvrouwen bij een bomschuit op het strand’ van Gerhard Morgenstjerne Munthe (Noorse vader, zijn moeder was een Rotterdamse redersdochter). Op het schilderij van Mesdag is de SCH 6 te zien, het nummer dat nog steeds in de rederij actief is. De twee schilderijen werden persoonlijk aan de haak gehangen door directeur Gerard Zwijnenburg.

Hollandse vissersdorpen aan de Noordzeekust als schildersdorpen. Op veel schilderijen staan bomschuiten.’Hollandse vissersdorpen aan de Noordzeekust als schildersdorpen. Op veel schilderijen staan bomschuiten.

Vanuit de visserij wordt er breed steun gegeven aan de bijzondere tentoonstelling, die vorige week vrijdagmiddag werd geopend. De Redersvereniging voor de Nederlandse Zeevisserij, VisNed en Freshly Fish behoren tot de sponsoren. Vice-voorzitter Kees van Beveren van VisNed kwam naar Vlaardingen om de schilderijen ‘Thuiskomst van de vissersvloot’ (Bernardus Johannes Blommers) en ‘Kinderen in de branding’ (Jozef Israëls) aan de haak te hangen. De Redersvereniging sponsorde ‘Vissersfamilie leest zondagslectuur in de keuken’ (Carl Wilhelm Hubner) en ‘Aankomst van de vissersvloot in Scheveningen’ (Betzy Akersloot-Berg).

,,Vis en visserij zijn altijd belangrijke bronnen van inspiratie geweest voor kunstenaars door de eeuwen heen’’, aldus Léanne Selles, directeur van Museum Vlaardingen, die speciaal voor de opening haar Vlaardingse visserstrui had aangetrokken. De kunstenaars zijn gefascineerd door de visser, zijn familie en zijn werk en hebben het vissersbestaan schilderachtig vastgelegd. De stoere en avontuurlijke vissers en de sterke vissersvrouwen staan in hun werk symbool voor het karakter van het Nederlandse volk.’’

Rederijdirecteur Gerard Zwijnenburg hangt samen met museumdirecteur Léanne Selles het schilderij ‘Vissersvrouwen bij een bomschuit op het strand’ uit de collectie van W. van der Zwan aan de haak.Rederijdirecteur Gerard Zwijnenburg hangt samen met museumdirecteur Léanne Selles het schilderij ‘Vissersvrouwen bij een bomschuit op het strand’ uit de collectie van W. van der Zwan aan de ...

Net als toen mogen we ook vandaag de dag veel waardering hebben voor onze Hollandse vissers die dagelijks keihard werken om ons consumenten een verantwoord gevangen visje aan te bieden, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. Leewis – met unieke haringblouse - maakte samen met Tim Brouwer (Freshly Fish) tijdens de opening reclame voor visconsumptie. Zelfs in ‘de haringstad’ Vlaardingen is dat nodig. Want burgemeester Annemiek Jetten merkte op wel oren te hebben naar hippe haringhapjes (Nieuwe Stijl) als instapmodel om over de streep getrokken te worden. Jetten liet dertien collega-burgemeesters uit de regio Rotterdam-Rijnmond de expositie zien, en hing vooraf als openingshandeling in de lift een (kunst)haring aan de haak.

Frehly Fish heeft zich verbonden aan de tentoonstelling ‘Schoon aan de haak – Schilderachtig vissersleven’. Museumbezoekers kunnen met korting een maandbox bestellen met gevarieerde kwaliteitsvis van dichtbij én ver weg. Tijdens de opening serveerde vishandelaar Tim Brouwer zalm en kabeljauw uit de oven.

Tim Brouwer (Freshly Fish) serveert kabeljauw en zalm.Tim Brouwer (Freshly Fish) serveert kabeljauw en zalm.

Museum Vlaardingen werkt voor ‘Schoon aan de haak’ nauw samen met het Dordrechts Museum, waar op 28 juni de tentoonstelling ‘Beet! Vissen naar verborgen betekenissen’ opent.

Naast Museum Vlaardingen en het Dordrechts Museum zijn er deze zomer nog meer musea waar vis in de schijnwerpers staat. Stedelijk Museum Alkmaar organiseert een tentoonstelling over Pieter van Schayenborgh, een 17e eeuwse Hollandse schilder van visstillevens. En in Katwijk is tot november ‘Allegerand’ te zien, met schilderijen van vissers, visafslag op het strand, klijnhaler te paard, de rederijdam, schelpenvissers, kuipers en bomschuiten.

Kees van Beveren naast het schilderij ‘Thuiskomst van de vissersvloot’.Kees van Beveren naast het schilderij ‘Thuiskomst van de vissersvloot’.

Agnes Leewis vertelt over het imago van de Nederlandse visserijsector. Daar is niks mis mee, getuige ook het grote aantal visserijdagen met veel publiek op de been. Agnes Leewis vertelt over het imago van de Nederlandse visserijsector. Daar is niks mis mee, getuige ook het grote aantal visserijdagen met veel publiek op de been.

Henk Slechte, gastconservator van de duo-tentoonstelling ‘Beet!’ in het Dordrechts Museum, toont bij de opening in Vlaardingen zijn boek ‘Vis in beeld’.Henk Slechte, gastconservator van de duo-tentoonstelling ‘Beet!’ in het Dordrechts Museum, toont bij de opening in Vlaardingen zijn boek ‘Vis in beeld’.

Vis en visserij zijn altijd belangrijke bronnen van inspiratie geweest voor kunstenaars door de eeuwen heen.Vis en visserij zijn altijd belangrijke bronnen van inspiratie geweest voor kunstenaars door de eeuwen heen.