Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Minister Schouten opent Vlaggetjesdag

Vissers verdienen waardering

SCHEVENINGEN – Minister Carola Schouten heeft bij de officiële opening van Vlaggetjesdag Scheveningen afgelopen zaterdag een lans gebroken voor de vissers. Zij riep op om de vissers te waarderen door te kiezen voor Noordzeevis. ,,De visserijsector verkeert soms in zwaar weer, maar vissers zet je niet zomaar opzij. Er is immers niks mis met duurzaam gevangen vis”, aldus de bewindsvrouw.

Foto: Bart Westerduin - De SCH 45 met daarachter de SCH 63 en de SCH 18 op weg naar zee om deel te nemen aan de vlootschouw.Foto: Bart Westerduin - De SCH 45 met daarachter de SCH 63 en de SCH 18 op weg naar zee om deel te nemen aan de vlootschouw.

De bewindsvrouw memoreerde aan Jacob Pronk die tweehonderd jaar geleden een badhuis op Scheveningen opstartte. ,,Daarna ontwikkelde Scheveningen zich als badplaats, maar bleef de visserij toch altijd prominent aanwezig. Ook nu nog. Al die mensen die hier naartoe komen, houden van vis en haring. Er is altijd veel te doen rond haring getuige de haringtest. Maar laten we zelf maar keurmeester zijn en daarmee onze waardering tonen aan de vissers.”

Foto: Bart WesterduinFoto: Bart Westerduin

Vlootschouw trekt veel bekijks

Wimpels voor Eurokotters

SCHEVENINGEN - Zoals altijd trok de vlootschouw veel bekijks. Met name het vertrek met manoeuvrerende kotters in de Oude Haven zorgde voor volle kades. Als eerste vertrok de SCH 45, gevolgd door de SCH 63 en de SCH 18. Daarna volgde de rest van de vissersvaartuigen, waaronder de staandwantboot SCH 87. Een panel juryleden aan boord van de toekomstige museumlogger SCH 236 beoordeelde de deelnemers op onderhoud en vlagvertoon.

Foto: Bart WesterduinFoto: Bart Westerduin

Schipper Robin Dekker kreeg met de SCH 45 het certificaat voor de beste staat van onderhoud. De SCH 18 sleepte het certificaat voor de mooiste en meest originele pavoisering in de wacht. De SCH 63 en de SCH 87 kregen een eervolle vermelding omdat ze er eveneens goed uitzagen.