Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Demonstratie in Amsterdam

Vissers leggen eisen op tafel

AMSTERDAM – Nederlandse en Belgische vissers demonstreren zaterdag 2 juni in Amsterdam. Vissersactiegroep EMK biedt een petitie aan waarin de vissers hun eisenpakket op tafel leggen: geen windparken op belangrijke visgronden, onderzoek naar het effect van windmolens in zee op visbestanden en het opheffen van de Europese aanlandplicht voor babyvisjes.

De ministers Carola Schouten (LNV) en Eric Wiebes (EZK) komen niet naar Amsterdam, maar hebben wel toegezegd binnenkort met een EMK-delegatie in gesprek te willen gaan over de zorgen van de vissers. Schouten heeft de visserij in haar portefeuille, Wiebes de energieagenda inclusief windparken op zee.

Op de agenda staat de bouw van duizenden windmolens in de Noordzee plus een plan voor aanleg van een ‘batterij-eiland’ op Noordzee. Vissers en hun organisaties hekelen het gebrek aan overleg en inspraak bij de aanleg van windparken. Het dreigend verlies aan visgebieden is enorm. Kotterorganisatie VisNed heeft de leden al geschreven mee te willen bewegen en te pleiten voor een transitiefonds voor een nieuwe vloot die past bij veel windparken op een steeds kleiner wordende Noordzee. EMK verzet zich en wil ook eerlijk onderzoek naar de ecologische gevolgen van alle kabinetsplannen op de Noordzee. Ronduit twijfels zijn er of windmolens wel zo ‘groen’ zijn als wordt verkondigd.

Vissers komen op eigen gelegenheid naar Amsterdam of met georganiseerd busvervoer vanuit Den Helder, Den Oever, Urk, Lauwersoog, Zeebrugge, Goes en Stellendam. Vanuit IJmuiden stoomt een vloot van circa twintig kotters het IJ op, waaronder ook enkele IJsselmeerkotters. De demonstratie vanaf het Station Centraal richting de Dam begint om 12.00 uur.

EMK spreekt de hoop en verwachting uit dat minimaal vijfhonderd vissers, visverwerkers en anderen die in de visketen werkzaam zijn plus hun familieleden de manifestatie met de daad komen ondersteunen. Kern van de actie is volgens het EMK-bestuur: uitzicht houden op een toekomst voor komende generaties in de visserij en aanverwante bedrijven.

In Amsterdam zijn de vissers op een goed adres om van zich te laten horen. Het is niet alleen de hoofdstad van het land, maar historisch gezien is de stad zogezegd gebouwd op haringgraten. Amsterdam krijgt nu een uiterst links college met partijen die niet als visserijvriendelijk te boek staan. Waarnemend burgemeester is de liberale Jozias van Aartsen, die in de jaren negentig minister van Landbouw, Natuurbeheer én Visserij was.

De EMK-petitie wordt vooraf aan de demonstratie rond 11.00 uur aangeboden aan Annie Schreijer-Pierik. Schreijer-Pierik, Europarlementariër namens het CDA én boerin, komt de vissers naar eigen zeggen een hart onder de riem steken.


EMK-voorzitter Job Schot:

THOLEN - ,,We zetten samen de schouders eronder en willen als EMK een positief tegengeluid laten horen. Kijk eens, beste energiereuzen en energiepolitici van Nederland: wij zijn er ook nog en wij gaan niet zomaar opzij. Vis is onmisbaar voor dit land. En dat laten wij op 2 juni zien ook! Wij zijn nuchter en calvinistisch ingesteld, staan niet graag op de barricaden en willen niet tegen schenen schoppen. Zelf speel ik ook liever orgel dan vooraan in een demonstratie te lopen. Maar dit moet wel gebeuren. Voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Daar gaat het om, dat is onze missie. Persoonlijk ben ik doodsbang dat wij van zee verdreven zullen worden. Niet alleen door de aanlandplicht en windmolenparken, maar ook door de gevolgen van Brexit, want de Britten willen hun visgronden terug. Iedereen die aan de visserij gerelateerd is zou acte de présence moeten geven zaterdag 2 juni. Dit zou wel eens onze laatste kans kunnen zijn om een vuist te maken.’’