Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Eerste VisHack 9 en 10 maart

Vissers, hackers en conceptdenkers buigen zich over ongewenste bijvangst

STELLENDAM - Op vrijdag en zaterdag 9 en 10 maart vindt in Stellendam de eerste VisHack plaats. De aanmelding is gesloten.

Tijdens de zogeheten hackathon gaan multidisciplinaire teams van vissers, visserij-experts, IT’ers en ontwerpers werken aan creatieve en concrete oplossingen voor het verminderen van de hoeveelheid ongewenste bijvangst. Na een overweldigend aantal aanmeldingen (veertig in totaal), is deze inmiddels gesloten. De organisatie is erg blij met de evenwichtige verdeling van vissers, hackers en conceptdenkers.

Lotte Huisman (Stichting De Noordzee): ,,Ik ben met name heel tevreden over de opkomst van vissers, die ondanks hun week op zee tijd maken om bij de VisHack aanwezig te zijn. Hun expertise is essentieel voor het slagen van VisHack.”

VisHack wordt georganiseerd door Stichting De Noordzee en FarmHack en ondersteund door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, VisNed en de Nederlandse Vissersbond.

Naast de juiste expertise zijn ook data én een goede vraagstelling noodzakelijke ingrediënten voor een goede hackathon. Daarom was er op 14 februari een voorbereidende bijeenkomst om de beschikbare informatie te inventariseren en de probleemstelling aan te scherpen. Aanwezig waren Pieke Molenaar (WMR), Jan Jaap Poos (WUR), Wouter van Broekhoven (VisNed), Kees Taal (W. van der Zwan) en het VisHack-team.

De aanwezigen zagen vooral potentie in oplossingen waarmee ongewenste bijvangst ontweken kan worden, of manieren waarop (jonge) vis uit het net kan ontsnappen. Voor beide denkrichtingen is een beter beeld van de vis onder water en in het net essentieel. IT-toepassingen die gebruik maken van ruimtelijke data-analyse en onderwaterbeeldherkenning kunnen hier een bijdrage aan leveren.

Om in te kunnen schatten of een bepaalde oplossing goed werkt, is het ook van belang om beter te weten wat er allemaal aan boord komt na een trek. Pas als je dat weet kun je zeggen of een netaanpassing echt zoden aan de dijk zet of niet.

Hendrik Kramer (MDV) is vanaf het begin betrokken is bij de totstandkoming van VisHack. Hij vraagt zich af hoe een visser beloond kan worden voor het verminderen van ongewenste bijvangst. Kan technologie er voor zorgen dat een visser beter weet aan wie hij zijn vis afzet, en zo beter inspelen op wensen vanuit markt en maatschappij?

Het VisHack team kijkt uit naar 9 en 10 maart. Via Twitter zal iedereen op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen en uitkomsten van de VisHack.