Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Goed gevulde Veiligheidsdag

Visserijschoolleerlingen op de ‘Frank Bonefaas’

JMUIDEN/URK – Het ervaren van veiligheidsaspecten aan boord in de praktijk en kennis maken met de pelagische visserij. Twee vliegen in een klap voor de eerstejaars visserijstudenten van ROC Friese Poort–Urk, die onlangs in het kader van een Veiligheidsdag een bezoek brachten aan de SCH 72 ‘Frank Bonefaas’ van rederij Cornelis Vrolijk in IJmuiden, onder begeleiding van vier docenten.

Bij de opleiding SW 5 wordt veel aandacht besteed aan veiligheid tijdens het werken aan boord van kotters. Het dragen van beschermingsmiddelen wordt op kotters echter nog steeds als ‘lastig’ ervaren, terwijl het op de trawlervloot veel meer een veilige gewoonte is geworden.

De Veiligheidsdag in IJmuiden werd voorbereid en georganiseerd samen met ILenT, dat vooraf een lezing gaf over onnodige ongelukken, veiligheidseisen en de certificaten die aan boord aanwezig moeten zijn. Daarna kregen de studenten drie workshops van de bemanning: op de brug, het achterdek en het visverwerkingsdek. Het enorme opslagruim maakte indruk; echt een maatje groter dan het visruim van een kotter... Na de lunch (met uiteraard Hollandse Nieuwe) deden de scholieren mee aan een brandoefening waarbij persluchtmaskers moesten worden gedragen, een sloepenrol en als afsluiting het varen met een fast rescue boot.

Docent Jacob Ruiten: ,,De studenten hebben een goede indruk gekregen op welke wijze ze hun beroep van visserman veiliger kunnen uitoefenen als ze straks zelf werken aan boord van een kotter. Dankzij de zeer gastvrije bemanning van de ‘Frank Bonefaas’ en de ILent hebben ze een leerzame dag gehad.’’