Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
www.meester-visser.nl

Visserijlessen op de basisschool

STELLENDAM – Op Goeree-Over-flakkee is een doorlopende leerlijn ‘visserij’ voor het basisonderwijs ontwikkeld. De lancering vond vrijdagmiddag plaats in het Innovatiecentrum Zuidwest-Nederland tijdens de start van de Week van de Goereese Vis. Geïnteresseerde basisscholen kunnen het materiaal gratis downloaden via de website www.meester-visser.nl. De complete en unieke leerlijn voor de groepen 1 tot en met 8 is vrijwillig ontwikkeld door Caroline Melissant-Makkus (GO 1), tevens voorzitter van de Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee. ,,Vis op het (digi)bord in de klas’’, zegt Melissant. De stichting is ook de initiatiefnemer van de Week van de Goereese Vis. De leerlijn bevat docentenhandleidingen, lesmateriaal en aansprekende korte educatieve visserijfilmpjes en is in de praktijk getest door basisschool Roxenisse in Melissant. Het enthousiasme was groot.

De hele visketen wordt op school behandeld en komt in beeld. In de groepen 1 en 2 wordt de viswinkel behandeld, in de groepen 2 en 3 de vissoorten, in de groepen 5 en 6 gaat het over de visser en zijn schip en in de groepen 7 en 8 over de visafslag. In de laatste klas komt bijvoorbeeld de besommingsbrief aan de orde. Visserij wordt zo in allerlei vakken geïntegreerd: biologie, rekenen en wereldoriëntatie.

Beeldende kunst is aan de orde gekomen op de ‘Regenboog’ in Ooltgensplaat, waar leerlingen na een interessante gastles door de stichting een nieuwe kleurrijke vlag hebben ontwikkeld voor de Week van de Goereese Vis 2019. De trotse winnares Zoëly Drescher mocht vrijdagmiddag bij de opening haar vlaggen hijsen, samen met onderwijswethouder Peter Feller en vissersvoorman Hans Juch. De vissenvlag wappert deze week overal op het eiland. Hans Juch: ,,Heel gaaf, dat visserij in ons onderwijs. Je kan niet vroeg genoeg beginnen. Wat je jong leert vergeet je de rest van je leven niet.’’

De start van de Week van de Goereese Vis en tevens de lancering van de doorlopende leerlijn voor het basisonderwijs. De leerlijn is mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Verduurzaming Visserij Voordelta en een donatie van de Rabobank. Op de foto van rechts naar links: wethouder Peter Feller, Zoëly Drescher (zij ontwierp de winnende vissenvlag), Jaap Tanis (Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee) en Hans Juch (voorzitter vissersvereniging Zuidwest).De start van de Week van de Goereese Vis en tevens de lancering van de doorlopende leerlijn voor het basisonderwijs. De leerlijn is mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Verduurzaming Visserij ...