Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kringgesprek met minister Carola Schouten op een vriestrawler

Visserijdossier ligt hoog op de stapel

IJMUIDEN – Het zal de nieuwe ‘visserijminister’ Carola Schouten afgelopen maandag geduizeld hebben. In nog geen drie uur kwam tijdens haar werkbezoek aan de visserij in IJmuiden tien jaar Visserijnieuws voorbij, met alle innovaties, economische ontwikkelingen, alle kansen maar zeker ook alle bedreigingen voor de sector.

De stemming in de propvolle brug van de KW 36 is verwachtingsvol. Hoe vaak gebeurt het nu dat een minister een kotter bezoekt? Werkelijk alle geledingen van de Nederlandse visserij klein en groot zijn deze middag vertegenwoordigd. In de kou op de kaai staan directeur Peter van de Meerakker van Zeehaven IJmuiden en directeur Pim Visser van VisNed klaar om minister Carola Schouten, met haar gevolg van begeleiders en een cameraploeg, te ontvangen. Aan het eind van de treeplank wordt ze welkom geheten door Roos van Duijn, redersdochter, directeur van een visverwerkend bedrijf en inmiddels ook redersvrouw. Schipper Peter Kuyt in de brug en broer Klaas van Duijn in de machinekamer zetten hun beste beentje voor. Vader Maart van Duijn ziet het aan; het is wel een heel gedoe…

Oorspronkelijk stond een korte rondvaart met de Katwijker pulskotter op het programma, maar vanwege het slechte weer ging dat niet door. Wat schipper Kuyt betreft (en ook wat de minister betreft…) een goed idee. Op het voordek maakt Schouten kennis met de inmiddels overbekende ‘pulsbak’. ,,De vis wordt door die puls echt niet geëlektrocuteerd en gebakken hoor!’’, benadrukt bestuurder en ex-visserman Teun van Dam, die naar eigen zeggen voor het eerst in zijn lange carrière met een minister op een kotter staat.

Van de kotter KW 36 aan de Trawlerkade gaat het in colonne naar de vriestrawler SCH 123 aan de ….Kotterkade. Hier is gelukkig meer ruimte in de brug, want inmiddels hebben de vissers zich gemeld die deelnemen aan het rondetafelgesprek met de minister. Nog even geduld, want Schouten krijgt eerst nog een rondleiding door Vrolijk/Jaczon en uitleg door schipper Arie van der Zwan. Dat levert mooie beelden op. De minister wordt deze hele dag gevolgd door een camerateam van de NOS, voor een documentaire in de reeks ‘Hollandse Nieuwe’, over de nieuw aangetreden bewindslieden. Alle korte documentaires bij elkaar zullen op tv uitgezonden worden. Vissersvrouw Miranda Bout oefent in de schippersstoel op wat ze de minister wil meegeven.

Noordzee vol vis

Pim Visser en Teun van Dam bij de pulsbak.Pim Visser en Teun van Dam bij de pulsbak. Het gevaar dat een kringgesprek van vissers met een minister een litanie van klachten wordt is groot. Ook dit gesprek ontkomt niet helemaal aan dat gevaar. De minister vraagt aan het twintigtal vissers uit alle geledingen van de Nederlandse visserij naar kansen en lichtpuntjes. Jazeker, die zijn er: een Noordzee vol met vis, goede afzetmogelijkheden, nieuwe innovaties, opvolgers staan klaar. ,,De zee is gezond. En daar hebben wij als vissers meer belang bij dan al die ngo’s’’, zegt Hendrik Romkes (MDV 1).

Maar daar staan tal van bedreigingen tegenover: de Brexit, die nieuwbouw tegenhoudt, de aanlandplicht idem, knellende en onterecht lage quota, waardoor peperdure tarbot overboord moe(s)t, de Europese weerstand tegen de puls. ,,We kunnen echt niet meer terug naar bokken met de kettingen’’, zegt Hans Tanis van de GO 37. En daar komen nog windmolenparken op zee en strengere regelgeving bij, en ngo’s voor wie het nooit genoeg is en verder willen dan Brussel voorschrijft. Vraag maar aan binnenvisser (rond Giethoorn) Stefan Lok. ,,Wij hebben in ons gebied de aalstand opgebouwd, en nu wil Natuurmonumenten ons daar helemaal weg hebben.’’ Miranda Bout uit Tholen is actief in netViswerk. Ze breekt een lans voor de visserij in het algemeen en de kleinschalige visserij in het bijzonder en krijgt daarmee de handen op elkaar.

Ex-staatssecretaris Martijn van Dam krijgt nog een sneer, maar boerendochter Carola Schouten heeft al meer dan het voordeel van de twijfel van de vissers. Vanuit het ministerie wordt er alles aan gedaan, verzekert zij. ,,Het dossier Visserij ligt hoog op de stapel. We gaan met de Franse minister praten over de puls. Het belang van Brexit voor de visserij is duidelijk voor ons. Ik probeer in Brussel wat ik kan.’’

Zelfvertrouwen

Ja, er werd vrees uitgesproken. Maar duidelijk is ook dat de recente innovaties en de economische voorspoed na de slechte jaren de visserijsector zelfvertrouwen hebben gegeven. ,,We laten het nu ook zien, die positieve zaken’’, zegt Cor Vonk van de TX 1 en EMK-bestuurder. ,,U kunt trots op ons zijn’’, stellen de reders Diek Parlevliet (Parlevliet & Van der Plas) en Gerard Zwijnenburg (W. van der Zwan). ,,Over wat er allemaal gebeurd is in de sector en nog gaat gebeuren.’’ Andries de Boer van de Osprey Group benadrukte ook de goede contacten die er nu zijn met de visserijbiologen. ,,Dat was toch altijd water en vuur.’’ Prima, die samenwerking, vindt de minister, we moeten het hand in hand doen.

De bijeenkomst eindigt dus positief. ,,Een dosis lef hebben jullie in ieder geval’’, zegt Schouten. Ze wordt natuurlijk uitgenodigd op Urk en Jacob van Urk (UK 158) kondigt aan haar dan in Urker dracht te hijsen. Van de Zeeuwse Miranda krijgt ze alvast het Urker schortje met ‘Trotse vissersvrouw’ er op. Op de vraag van Schouten hoe de vissers dat schema van anderhalf uur op en anderhalf uur af in vredesnaam volhouden wordt ze direct uitgenodigd voor een reisje mee. Een speciaal voor haar op maat gemaakt EMK-jasje krijgt ze ook mee naar huis; die gaat in de rugzak, bij de opgeviste mammoetkies die ze op de KW 36 heeft gekregen.

De minister heeft het gesprek zeer gewaardeerd. Na afloop bedankt ze alle betrokkenen voor de goede ontvangst en benadrukte ze nogmaals dat ze samen met de visserij de vele vraagstukken te lijf wil gaan.

Vuurdoop

Na het indringende kringgesprek is de dag voor de minister nog niet afgelopen. Er staat, na een hele korte pauze, nog een bestuurlijk overleg met visserijbestuurders op het programma. In het kantoor van Cornelis Vrolijk. De indrukken die de minister in het veld heeft opgedaan zullen hier nader uitgelegd en opgetuigd worden. Over twee weken krijgt Carola Schouten haar vuurdoop, bij de traditionele quota-onderhandelingen in Brussel.