Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Donatie Rabobank voor visserijeducatie in de klas

Visserij op basisscholen

GOEDEREEDE - De ledenraads- en jongerenraadsleden van Rabobank Het Haringvliet mogen jaarlijks, vanuit het Coöperatief Dividend van de bank, een donatie van 1.000 euro aan een lokaal project schenken. Dit jaar gaat de bijdrage naar de Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee. Ledenraadslid Kees van der Bok en Dorien Padmos van Rabobank Het Haringvliet bezochten daarvoor een basisschool in Goedereede, waar (oud-)vissers namens de Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee een gastles verzorgden over het beroep visserman.

Jaap Tanis, tevens bestuurslid van de stichting, en Kees Tanis reageerden blij verrast op de donatie voor visserijeducatie op basisscholen: ,,Onze stichting, die ook het jaarlijkse evenement De Week van de Goereese Vis in de eerste week van september organiseert, vindt het belangrijk om de jeugd op Goeree-Overflakkee kennis te laten maken met vis, vissers en de visserij omdat het stevig is verankerd in de cultuur en economie van het eiland.’’

Naast de gastlessen ontwikkelt de stichting in samenwerking met het basisonderwijs een leerlijn visserij met bijbehorend lesmateriaal en excursies voor de groepen 1 tot en met 8. De gastlessen door vissers zijn gewild op de eilandelijke basisscholen en worden het hele schooljaar gegeven. Met de donatie van de Rabobank wil de stichting de doorlopende leerlijn visserij gratis toegankelijk maken voor alle basisscholen in visserijgemeenten en daarbuiten die het onderwerp Nederlandse visserij willen behandelen in de klas. ,,Op basisschool Buten de Poorte werken we al meerdere schooljaren samen met de stichting. Wij vinden cultuureducatie erg belangrijk. Door letterlijk de visserij in de klas te halen maken we in dit geval het beroep visser tastbaar en beleefbaar voor de leerlingen. Het hoogtepunt voor de leerlingen is het neuzen in de viskist gevuld met visserijspullen als visnetten, boetnaalden, zeekaarten en het mogen aantrekken van echte visserskleding, zoals een oliejas- en -broek en laarzen. ”vertelt leerkracht Irene Alting-Buijs.