Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kotters op de rede van Paesens-Moddergat

Visserij leeft op ‘Dei fan de Fiskerij’

MODDERGAT – Veel vis en veel vissers. Wat is er meer nodig om van een visserijdag een succes te maken? Op de tweede editie van ‘Dei fan de Fiskerij’ in Paesens-Moddergat werd de visserijsector van vroeger en nu uitgebreid voor het voetlicht gebracht.

Plaats van handeling afgelopen zaterdag was het Garnalenfabriekje van Moddergat, de enige nog overgebleven garnalenfabriek van Nederland en heden ten dage in gebruik voor diverse activiteiten. Het doel van Programma ‘de Garnalefabryk’ en Dorpsbelang Paesens-Moddergat was om de visserij op de ‘Dei fan de Fiskerij’ positief onder de aandacht te brengen. ,,En dat doel is bereikt’’, stelt organisator Anke Bijlsma. ,,We hebben echt laten zien hoe ‘grutsk’ we op onze vissers zijn. Mede dankzij het prachtige weer hebben we zeker 1.500 bezoekers gehad, waaronder veel vissers, en hing er de hele dag een gezellige sfeer rond het garnalenfabriekje.’’

Foto: Sarah Verroen - Schilder Gerrit Breteler uit Nes wil een hele serie vissersportretten maken. Drie portretten werden onthuld op de Dei fan de Fiskerij, in aanwezigheid van de vissers zelf. Van links naar rechts Jan ‘Disco’ de Vries (LO 5), Leo Visser (LO 8) en Willem ‘Boerie’ Dijkstra (WL 33), en rechts organisator Anke Bijlsma.Foto: Sarah Verroen - Schilder Gerrit Breteler uit Nes wil een hele serie vissersportretten maken. Drie portretten werden onthuld op de Dei fan de Fiskerij, in aanwezigheid van de vissers zelf. ...

Paesens-Moddergat heeft geen haven. De organisatie had vergunning aangevraagd voor drie kotters uit Lauwersoog om op de rede te mogen liggen: de LO 8 (die maar 40 centimeter diep steekt) van Visser, de LO 13 van Visser en de WL 22 van Vanger. Tientallen geïnteresseerden maakten zaterdagochtend gebruik van de mogelijkheid om vanuit Lauwersoog mee te varen, inclusief enkele trekjes, naar Paesens-Moddergat.

De dag werd officieel geopend door de garnalenkoningin van Zoutkamp, Reliejanne Smit, als vertegenwoordiger van de garnalenvisserij in de regio. Zij kwam aan met de LO 8 en werd met het harderbootje van Jan Visser naar de zeedijk gebracht, waar zij werd verwelkomd door honderden mensen. Zoals dat vroeger ging bracht zij ook de vers gevangen garnalen over de dijk naar het garnalenfabriekje, waar de Dei fan de Fiskerij officieel geopend werd. De garnalen werden hier gekookt, gepeld en uitgedeeld.

Proeven van kakelverse garnalen.Proeven van kakelverse garnalen.

Behalve garnalen was hier nog veel meer vis te proeven, zoals gebakken schol en schar, langoustines, paling, haring, gedroogde garnalen (ook nieuw voor veel vissers) en garnalenbonbons. De laatste lekkernij is geen vis, maar chocolade in de vorm van een garnalen en met zeekraal. Daarnaast was er voor elk wat wils, met onder meer truien van Waddenwol, het boek De Traanjagers van Anne-Goaitske Breteler, een informatiestand en reddingbootje op de rede van de KNRM, schminken voor de kinderen, muziek van State of Quo uit Anjum en een modeshow.

Interviews

Het hoogtepunt van de dag was de onthulling van drie vissersportretten van Gerrit Breteler, waarbij de geportretteerde vissers zelf het podium opkwamen. Visserijduizendpoot Sarah Verroen interviewde het drietal en andere vissers in het publiek. Met de microfoon, zodat iedereen kennis kon nemen van up to date informatie uit de praktijk over de visserij. Bijlsma: ,,Voor het publiek was dit erg interessant, want het merendeel weet toch weinig over deze bedrijfstak. Al met al was het een zeer geslaagde dag, waarbij de visserijsector echt meer zichtbaar is geworden. We hebben geen wanklank gehoord.’’

Zondag na een nacht overtijd te hebben togen de vissersschepen weer naar Lauwersoog. Ook nu weer met gasten aan boord.