Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Advies aan vissers om gebied te mijden

Visserij bezorgd over containers OOCL Rauma

URK – Vissers wordt geadviseerd het gebied te mijden waar het containerschip ‘OOCL Rauma’ afgelopen dinsdag en woensdag zeven containers verloor. De visserijsector heeft, bij monde van de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) en de Visfederatie, zijn zorgen geuit.

CVO-voorzitter Kees van Beveren stelt: ,,Ronddobberende containers hebben een enorme impact op de veiligheid van de kottervissers, en de containers en de inhoud daarvan zijn hinderlijk en zorgen voor schade en visverlet voor vissers.”

Conform het ‘Calamiteitenplan demersale visserijketen’ is er nauw contact met Kustwacht Nederland, die de containers lokaliseert (zie kaartje). ,,Die locaties geven wij door aan de vissers. Helaas moeten wij ze ook adviseren om het gebied vanwege de veiligheid te mijden’’, aldus Van Beveren. Het is inmiddels ook duidelijk dat de containers geen gevaarlijk lading hebben. Drie van de containers bevatten papieren rollen, in twee containers zit papieren verpakkingsmateriaal en in twee containers zit melkpoeder. Vanwege de weersomstandigheden konden de containers tot vandaag (donderdag) nog niet geborgen worden.

Een (inmiddels gesloten) liveblog van Kustwacht Nederland met de laatste informatie over de overboord geslagen containers is te zien op https://kustwacht.nl/liveblog. De 179 meter lange en 27 meter brede kwam uit Finland en arriveerde donderdagochtend heel vroeg in de haven van Rotterdam.

Discussie

Dat net aan een jaar na de containerramp met de ‘MSC Zoe’, waar de vissers nog steeds hinder van ondervinden, opnieuw containers verloren worden bij onstuimig weer verbaast de CVO. ,,Je mag toch aannemen dat er geleerd is van die ramp en dat de regelgeving omtrent containerschepen die met stormachtig weer in of in de buurt van deze vaargeul varen aangescherpt wordt”, aldus Van Beveren.

Zorgen zijn er ook bij de Waddengemeenten en in de Tweede Kamer over de vaarroute van grote containerschepen, ook bij slecht weer, vlak boven de Waddeneilanden. De discussie hierover is door een Kamermeerderheid weer op de politieke agenda gezet.