Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Mosselkwekers stellen 300.000 ton zaad veilig uit instabiele gebieden

Visplan van overvloed afgerond

BRUINISSE - ,,Zo’n mooie mosselzaadvisserij hebben we lange tijd niet gehad. De kweekpercelen op het wad zijn bezaaid en de percelen in Zeeland zijn goed aangevuld. Het was genieten in de achterliggende tien weken met een quotum van 300.000 tonnen.’’

Voorzitter Cees Otte van de visserijvereniging in Bruinisse kijkt heel tevreden terug op ‘een visplan van overvloed’, dat deze week werd afgerond. Meer dan een miljoen tonnen mosselzaad liggen er in de westelijke Waddenzee voor het opscheppen. In goede samenspraak met alle betrokken partijen hebben de mosselkwekers hiervan slechts 300.000 ton uit de meest instabiele gebieden opgevist.

Otte hoopt er het beste van: ,,Met z’n allen hebben we een ongekend druk najaar achter de rug. Het gezaaide zaad gaat zich nu vastzetten. Wat er van overblijft moeten we afwachten.’’

PO-secretaris Addy Risseeuw beaamt de woorden van de ‘vlootcommandant’ van de Zeeuwse mosselaars volmondig. Hij stelt vast dat de najaarszaadviscampagne soepel en onder gunstige weersomstandigheden is verlopen. Positief was ook dat de kwekers extra ruimte hadden om de beste kwaliteit uit te kienen.

Een aantal kwekers heeft er voor gekozen om een deel van het mosselzaad te reserveren voor komend voorjaar. Dat percentage schommelt tussen de 15 en 20 procent van het totaalquotum.