Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Drie nieuwe belangenbehartigers

VisNed breidt team uit

URK – Het team van kotterbelangenorganisatie VisNed breidt stevig uit. Er komen drie vaste arbeidskrachten bij.

VisNed had twee vacatures uitstaan, maar besloot tijdens de sollicitatieprocedure verder uit te breiden. Hepke Deelstra (27) uit Houten en Nathanaël Middelkoop (24) uit Urk hebben al ja gezegd, in de loop van deze maand wordt nog een derde nieuwe beleidsmedewerker bekendgemaakt.

,,Er komt steeds meer op de visserman af. We moeten daardoor op veel plekken tegelijk present zijn. Uitbreiding van ons team is daarom hard nodig om de diverse dossiers verantwoord te behartigen, zegt directeur Pim Visser van VisNed. Verder vooruitkijkend wordt er ook acht geslagen op de leeftijd van de huidige leidinggevenden: Visser is 61 en secretaris Geert Meun hoopt dit jaar 60 jaar te worden. In een van de nieuwsbrieven dit jaar maakte VisNed bekend te gaan herstructureren en vernieuwen.

Deelstra begint deze maand al bij VisNed. De Friese domineeszoon woont in Houten en werkte afgelopen jaar bij Necker van Naem, een politiek-bestuurlijk onderzoeks- en adviesbureau, waarvoor hij als adviseur bij meerdere gemeentelijke griffies gedetacheerd was. Eerder was Deelstra na zijn studie geschiedenis aan de Universiteit van Leiden fractiemedewerker bij de ChristenUnie in Friesland en betrokken bij de jongerenorganisatie van ECPM, de European Christian Political Movement. In zijn woonplaats Houten is Deelstra samen met zijn vrouw als ‘goede buur’ verbonden aan Stichting Timon. De visserij kent hij via zijn (Urker) schoonfamilie. ,,De primaire reden waarom ik voor VisNed wil komen werken is dat ik wil opkomen voor onze visserijbelangen. Die gaan me aan het hart.’’

Middelkoop, ook een domineeszoon, studeerde politicologie in Leiden en hoopt eind dit jaar zijn masterstudie Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam af te ronden. Afgelopen voorjaar werd Middelkoop gekozen als SGP-raadslid in zijn woonplaats Urk (met visserij in zijn portefeuille). Dat VisNed een kleine en internationaal opererende organisatie is die opkomt voor een kwetsbare sector als de visserij spreekt hem naar eigen zeggen bijzonder aan. Thuis las hij de afgelopen jaren Visserijnieuws, de dynamiek in de sector triggerde hem. Na de zomer komt Middelkoop het team van VisNed versterken.

,,Wij zijn ervan overtuigd dat VisNed met de aanstelling van Hepke Deelstra en Nathanaël Middelkoop alsmede met een derde beleidsmedewerker, die in de loop van juni bekendgemaakt kan worden, een enorme stap voorwaarts zet in de nationale en internationale belangenbehartiging van onze leden en de Nederlandse kottervloot. En dat met het oog op de toekomst, door het aantreden van drie nieuwe jonge medewerkers, er ook gezorgd zal worden voor continuïteit in de VisNed-organisatie’’, schrijft Geert Meun aan het bestuur.

Noor Visser

Op de loonlijst van VisNed staan nu twee personen: Wouter van Broekhoven en David Ras. Directeur Pim Visser wordt uitgeleend door Visafslag Hollands Noorden en secretaris Geert Meun door de PO-Urk. Na het vertrek van wetenschapper Jurgen Batsleer is Noor Visser uit Amsterdam tijdelijk in dienst, via een uitzendbureau. In het kader van haar studies sociale geografie en rechten voer Noor Visser een weekje mee met de pulskotters TX 43 en UK 33 en raakte gepassioneerd over de Noordzeevisserij. Vorige maand was ze met de garnalenkotter WR 54 mee. Noor Visser begint volgend jaar een nieuwe masterstudie in het Noorse Tromsö: International Fisheries Management.