Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Koos de Jong waarschuwt

Visgroothandelaar stopt met wolhandkrab

URK – Visgroothandel De Jong is gestopt met de handel in wolhandkrab. Directeur Koos de Jong was vrijdagmiddag te gast op de jaarvergadering van NetVISwerk.

Drie jaar geleden kreeg De Jong justitie op zijn nek toen er in een partij door hem naar Italië geëxporteerde wolhandkrab een te hoog dioxinegehalte werd ontdekt. Let wel: het betrof een overtreding van de Nederlandse norm van 6,5 picogram in het bruine vlees, een Europese norm ontbreekt. Het koste de Urker vishandelaar alles bij elkaar dik 3 ton.

De Jong ging op onderzoek uit. Omdat de Chinese wolhandkrab als een exoot wordt gezien (de soort komt al langer dan een eeuw in Europa voor), is hem duidelijk geworden dat hij deze helemaal niet mag exporteren, ook niet binnen de EU. Het blijkt bovendien dat hij als handelaar verantwoordelijk is voor de productveiligheid, ook als de partij uit open wateren afkomstig is.

Bezwaarprocedure

Toen de NVWA drie jaar geleden een Thoolse visserman een boete oplegde vanwege wolhandkrab met dioxine (gevangen ruim buiten de 500 meter grens bij Stellendam), werd met succes een bezwaarprocedure bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgestart.

,,Als bij mij op de zaak wolhandkrab gecontroleerd zou worden, dan is de kans groot dat er weer een overtreding wordt geconstateerd. Ook als de krab niet bestemd is voor export. De norm van 6,5 picogram is heel laag. Omdat het risico op een boete mij te hoog is, stop ik dus met de handel. Heel spijtig. Medewerkers van de NVWA en het ministerie van LNV zijn deze week op uitnodiging bij mij langs geweest om na te denken over een oplossing’’, vertelt De Jong.

Voor IJsselmeer- en ook andere binnenvissers is wolhandkrab economisch een belangrijke soort geworden.