Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Ondertekening overeenkomst voor ontwikkeling havengebied

Viscluster Scheveningen gaat investeren

SCHEVENINGEN – Het viscluster op Scheveningen gaat fors investeren op het ‘Noordelijk Havenhoofd’. In dit gebied rond de visafslag gaat een aantal visbedrijven in totaal 15.000 vierkante meter aan extra bedrijfsruimte realiseren.

Jarenlang leek de visserij op Scheveningen het af te gaan leggen tegenover het toerisme. Er is echter een kentering gaande. Het gemeentebestuur ziet Scheveningen-Haven inmiddels als een economische motor van de stad en is ook niet blind voor de huidige goede resultaten in de visserij en de groei van de omzet van de UFA-vestiging Scheveningen. ,,Die sterke vissector willen we behouden. Daarin investeren blijft van levensbelang’’, aldus wethouder Karsten Klein van Havenzaken.

Vorige week werd een overeenkomst voor gebiedsontwikkeling ondertekend door Klein namens de gemeente en een aantal belangrijke spelers in het te ontwikkelen gebied Noordelijk Havenhoofd, gelegen tussen de Eerste Haven en de Boulevard. Met de ondertekening conformeren UFA, rederij W. van der Zwan & Zn, Simonis, visgroothandel Plugge Zeevis en visgroothandel Seafood Centre zich aan de afspraak om de komende jaren te gaan investeren in ‘de verbetering van het logistieke proces en in nieuwe moderne bedrijfshuisvesting’.

In totaal zal er 15.000 vierkante meter extra bedrijfsruimte komen in dit gebied. Het karakteristieke visafslaggebouw wordt gerenoveerd. Simonis opent een nieuw visrestaurant. Seafood Centre, gevestigd aan de Doctor Lelykade, is blij met de ontwikkelingsplannen en geeft met de ondertekening aan dat ze gaan investeren, wat zal neerkomen op een verhuizing naar het Noordelijke Havenhoofd.

Van der Zwan gaat naast de ingang van de visafslag een bedrijfshal van 1.500 vierkante meter bouwen voor verwerking en opslag van vis, en zoekt daarvoor geïnteresseerde bedrijven die hun activiteiten in de vis op Scheveningen uit willen breiden of op willen starten.

Vis-experience

Scheveningen zou Scheveningen niet zijn als niet ook het toerisme de volle aandacht zou krijgen. Het gebied wordt een modern centrum voor visserij dat zich ook op toerisme richt, als het aan de gemeente ligt. Er komen dan ook tevens een driesterrenhotel, hotelappartementen en een nieuwe parkeergarage, en het gebied krijgt een volwaardige aansluiting op de boulevard. Ook de KNRM krijgt een nieuw onderkomen.

Visserij en toerisme komen daadwerkelijk samen in de verdere plannen van Van der Zwan. De rederij gaat de bestaande locatie aan de Visafslagweg herontwikkelen, waarbij op de begane grond bedrijfsruimte wordt gebouwd voor de visserij en gerelateerde bedrijvigheid. Op de etage daarboven (met uitzicht op zee) wordt een ruimte ontwikkeld voor een ‘vis-experience’, op dit moment met de werktitel FISH, waar men op een interactieve manier kan kennismaken met de visserij en alles wat daarmee samenhangt. Van der Zwan zoekt nog een exploitant hiervoor.

Van start

De gemeente Den Haag spreekt van een gezamenlijke investering van 100 miljoen euro. VolkerWessels Vastgoed, dat ook tot de ondertekenaars van de overeenkomst behoort, gaat in totaal 85.000 vierkante meter aan nieuwbouw en renovatie realiseren. Met de ondertekening van deze gebiedsontwikkelingsovereenkomst kunnen de voorbereidingen van eerste bouwprojecten van start gaan. De daadwerkelijke bouwactiviteiten beginnen in 2018. De laatste oplevering staat gepland voor 2022.