Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gemeente Urk doet ideeën op

Viscluster in Grimsby maakt indruk

GRIMSBY – Vijftig jaar geleden was Grimsby de grootste vissershaven van de wereld. Tegenwoordig is er in de oude haven van Grimsby (de ´fish docks´) geen vissersschip meer te zien en leeft de roemrijke visserijhistorie alleen nog voort in het beroemde visserijmuseum.

Maar er komen nog steeds enorme hoeveelheden vis binnen en liefst 70 procent van alle vis die in het Verenigd Koninkrijk wordt gegeten wordt in de regio Grimsby verwerkt. Een delegatie van de gemeente Urk bezocht vorige week woensdag de Britse havenplaats Grimsby. Om ideeën op te doen voor de ontwikkeling van het havengebied, de invulling van het haventerrein op Urk, de visindustrie en het visserij-onderwijs.

Het museumschip de ´Ross Tiger’ heeft tot 1984 gevist en behoort sinds 1992 tot de collectie van het visserijmuseum.Het museumschip de ´Ross Tiger’ heeft tot 1984 gevist en behoort sinds 1992 tot de collectie van het visserijmuseum.De gemeente Urk wil een visie opstellen voor de ontwikkeling van ...Het bezoek van de Urkers heeft een hele pagina in de regionale krant van vorige week donderdag opgeleverd. De gemeente Urk en de vertegenwoordigers van de bedrijven op Urk, visserij-onderwijs en Stichting Urk Promotie gaan aan de slag met de opgedane indrukken.

Voorafgaand aan en na afloop van het bezoek aan Grimsby vonden op de ferry (besloten) brainstormsessies plaats met de diverse politieke fracties. Loco-burgemeester en visserijwethouder Ben Visser spreekt op de terugtocht van een geslaagd bezoek. ,,We hebben mooie dingen gezien die ons kunnen helpen bij het opstellen van onze visie.´´ Visser ziet tal van aanknopingspunten met ontwikkelingen op Urk. Van de zomer komt een Britse delegatie naar Urk, waarbij de scholexport naar het Verenigd Koninkrijk en het visserij-onderwijs centraal zullen staan.  

GY op de boeg
Van de lokale aanvoerders moet Grimsby het allang niet meer hebben. Nog één lokale agent, de Jubilee Fishing Company Ltd, heeft lokale aanvoerders. Twee van hun schepen (de gillnetters GY 120 en GY 341) voeren bijna het hele jaar aan in Scheveningen. Twee schepen doen momenteel offshore-werk en drie schepen voeren wekelijks verse vis aan, voornamelijk schol, in Grimsby of waar ze op dat moment in de buurt zijn. Volgens directeur Andrew Allen is het allemaal niet makkelijk, waarbij voor de Britten naast de hoge olieprijzen vooral quota en zeedagen grote problemen vormen. Naast de schepen van Jubilee zijn er meer schepen met GY op de boeg, maar dat zijn of hele kleine scheepjes of ze zijn verspreid over het Verenigd Koninkrijk en elders in Europa. Urk heeft drie vlagkotters geregistreerd in Grimsby. De Grimsby Fish Market (GFM) is een visafslag en koopt en verkoopt dus zelf geen vis, maar biedt faciliteiten aan de lokale agenten. Zoals de vishal en de klok. Hoewel, de elektronische klok is er al tien jaar, maar slechts één keer gebruikt! Men geeft in Grimsby de voorkeur aan de traditionele ´shout auction´, ofwel de mondelinge veiling. Vorige week kwamen er toevallig vijf aanvoerders tegelijk met verse vis; een grote verrassing voor de staf van GFM. Maar de bulk van de verse vis die via de GFM verhandeld wordt komt uit IJsland. Twee containerschepen per week lossen IJslandse vis in de haven van Immingham, waarna de vis naar Grimsby gaat. Verder komt er veel verse vis uit de Scandinavische landen. Wat dat betreft is de relatie met de nazaten van stichter Grim er nog steeds. Regelmatig komt er ook vis ´overland´ uit Schotland. In Grimsby/Immingham komt ook veel diepvriesvis aan voor de verwerkende industrie ter plaatse.