Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Voor wetenschappers, beheerders, beleidsmakers en geïnteresseerde natuurliefhebbers

Visatlas met verspreiding van 200 soorten

IJMUIDEN – De verspreiding van alle vissoorten in het gebied dat zich uitstrekt van de Oostzee en Noordzee tot en met de zee rond de Britse Eilanden. Dat is te vinden in de ‘Fish atlas’, die vorige week vrijdag in IJmuiden werd gepresenteerd. De enorme hoeveelheid data in het lijvige boekwerk zijn belangrijk voor het visserijbeleid.

IMARES had er vorige week een mooi feestje van gemaakt in het nostalgische Thalia Theater in IJmuiden. Het was ook niet niks wat er gepresenteerd werd. Aan de basis van het 570 pagina’s dikke boek liggen gegevens die de afgelopen veertig jaar zijn verzameld door een vloot onderzoeksschepen uit verschillende landen tijdens jaarlijkse surveys in het gebied. Bij elkaar ging het om 72.000 trekken. De afgelopen zes jaar zijn Henk Heessen en Niels Daan van IMARES Wageningen UR en Jim Ellis van het Britse Cefas bezig geweest de gegevens te verwerken en te presenteren. Daarnaast zijn door 28 wetenschappers van onderzoeksorganisaties uit diverse landen vrijwillige bijdragen geleverd. Voor Heessen en Daan (sinds respectievelijk 2013 en 2007 al met pensioen) is het boek een levenswerk geworden.

In de sfeervolle ambiance van het Thalia Theater in IJmuiden overhandigde Wouter Klootwijk een bijzonder kleinood aan Niels Daan: een metalen stripje met nummer dat ooit door de IJslandse visserijwetenschapper Jacob Jacobson werd gebruikt om de verspreiding van haring in kaart te brengen. De metalen stripjes werden ingebracht in de haring. In de tijd dat vrijwel alle haring werd gebruikt voor vismeel en visolie kreeg Jacobson veel terugmeldingen van vismeelfabrieken. Aan de hand van die gegevens konden de IJslanders in kaart brengen op welke plaatsen de haring die bij IJsland werd gevangen verbleef door het jaar heen.In de sfeervolle ambiance van het Thalia Theater in IJmuiden overhandigde Wouter Klootwijk een bijzonder kleinood aan Niels Daan: een metalen stripje met nummer dat ooit door de IJslandse ...In IJmuiden waren de loftuitingen niet van de lucht. Locoburgemeester van de gemeente Velsen Annette Barneveld (die zelf 15 jaar bij IMARES heeft gewerkt) wees op de goede combinatie van kennis en praktijk in IJmuiden, de grootste visserijhaven van Nederland. Wetenschapper Martin Pastoors van de PFA (ook voormalig IMARES-bioloog) ziet de nieuwe atlas als een brug tussen onderzoek en praktijk. Hij zal zorgen dat het boek ook in de brug van de trawlers van de PFA komt te liggen. Met de invoering van de aanlandplicht worden trawlervissers nu al vaker  geconfronteerd met ‘vreemde’ vissoorten. Er gaat immers niets meer overboord.

De eerste exemplaren van de atlas werden vrijdag uitgereikt aan directeur-generaal Peter Heij van het ministerie van Infrastructuur & Milieu en aan Aldrik Gierveld, sinds afgelopen zomer directeur Europees Landbouw- en Visserijbeleid en Voedselzekerheid bij het ministerie van Economische Zaken. Heij noemde het een boek voor professionals, beheerders en beschermers. Gierveld stelde dat goed visserijbeleid niet zonder goede data kan.

Een dankwoord aan auteurs, redacteuren en iedereen die verder heeft bijgedragen aan de atlas werd gesproken door directeur Tammo Bult van IMARES en ‘chief scientist’ Stuart Rogers van Cefas. Bult benadrukte dat de informatie in de atlas van groot belang is voor een zorgvuldig beheer van de zee, waaronder de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie en uiteraard het Gemeenschappelijke Visserijbeleid.

Presentje
De atlas is zeker ook interessant voor de geïnteresseerde amateur met liefde voor de zee en voor vis. De bekende visliefhebber Wouter Klootwijk sloot de middag af met de sage van het Vrouwtje van Stavoren. Voor zijn vriend Niels Daan, die vaak figureerde als de deskundige in de tv-serie Klootwijk aan Zee, had Klootwijk een mooi presentje waarop het thema verspreiding van toepassing was.

Fish atlas of the Celtic Sea, North Sea and Baltic Sea
Heessen, Henk J.L., Niels Daan, Jim R. Ellis (eds)
KNNV Uitgeverij, 2015.