Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kees Jasperse (GO 5) met pensioen

Vijftig jaar op zee

IJMUIDEN – Vijftig jaar zat hij op zee, waarvan 47 jaar in de visserij. Vorige week zaterdag werd Kees Jasperse 65 jaar. De vrijdag ervoor kwam hij voor het laatst binnen, in IJmuiden, met de GO 5.

Het gebeurt niet vaak meer dat een visserman helemaal doorgaat tot de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. Eigenaar Huub Tanis van de GO 5 had het tenminste nog nooit meegemaakt dat een bemanningslid van een van zijn schepen afscheid nam op z’n 65ste.

Kees Jasperse is een geboren Vlissinger. Na de plaatselijke visserijschool doorlopen te hebben kwam hij op z’n vijftiende terecht op een sleepboot met bok die vanuit Vlissingen opereerde. Na drie jaar ‘in de berging’ kwam hij bij zijn opa aan boord; op de 21 meter lange VLI 30 van Van de Ketterij, die met 420 pk viste met de kettingmatten. Twee jaar later verhuisde hij naar de KG 8. Jasperse zelf verhuisde ook naar Colijnsplaat. De 600 pk kotter van Bout viste met de kettingmatten, en met de borden op kabeljauw.

Het langst heeft Jasperse gevaren op de GO 48 van Tanis. ,,Achttien jaar, bij Jaap Tanis, ook weer met de kettingmatten. De laatste vijf jaar zat ik op de GO 5, ook weer van een Tanis. Daar maakte ik kennis met de elektrische visserij.’’ Hij kwam hier ook Wout Boelaars (ex-SL 3) weer tegen, met wie hij op de GO 48 heeft gevist.

Jasperse maakte hele slechte jaren mee in de visserij, maar ook hele goede jaren, zoals afgelopen twee jaar. Naar eigen zeggen heeft hij het altijd naar de zin gehad op de schepen, en daar wil hij de firma’s ook voor bedanken. In de kombuis van de GO 5 werd Jasperse op zijn beurt afgelopen vrijdag na zijn laatste reis bedankt door Huub Tanis voor zijn inzet in de afgelopen vijf jaar, en kreeg hij een envelop overhandigd.

KG 8

Kees Jasperse in het midden op de bak, met rechts van hem Huub Tanis en links Wout Boelaars. Helemaal links schipper George Tanis en verder op de foto de bemanningsleden Martijn Dingenouts, Dirk Schaap, Tjerk Molensteeg en stagiair Dorian Heerschap. Op de foto ontbreekt Leo Beckx, die een reisje thuis was.Kees Jasperse in het midden op de bak, met rechts van hem Huub Tanis en links Wout Boelaars. Helemaal links schipper George Tanis en verder op de foto de bemanningsleden Martijn Dingenouts, Dirk ...Of het echt ‘mijn laatste reis’ is moet nog blijken. Misschien is er nog wel eens een invaller nodig op de GO 5. ,,En de zee blijft toch trekken. Maar voorlopig ga ik eerst mijn gemak houden; een beetje fietsen en zo.’’

Jasperse is getrouwd en heeft twee kinderen. Zoon Marcel is in de voetsporen van zijn vader getreden en vist momenteel, heel toevallig, op de KG 8. Maar dan niet met de kettingmatten, maar met de zuigkor op scheermessen.