Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Herman IJsseling wijst op belang van AIS-beacon

‘Vertel het verder!’

TEXEL – Wat een geluksvogel! Herman IJsseling van Flying Focus reageert op de wonderbaarlijke redding van bemanningslid Riekelt Slot van de WR 189 vorige week dinsdag.

Slot hield de wacht op de Wieringer kotter. Logisch dus dat hij geen reddingsvest droeg. Toen hij de brug even verliet, struikelde hij en viel overboord. Na zeker twee uur in het water van hooguit 12 graden te hebben gelegen werd hij gered door de bemanning van de WR 20 die hem in het donker en de mist boven het geluid van de motor hoorde.

Bijna drie weken geleden viel een bemanningslid van een bulkcarrier 40 mijl ten westen van Texel overboord. De Kustwacht coördineerde een urenlange zoekactie. Tevergeefs, de man werd niet gevonden. Toen de overlevingskans was gedaald naar nul werd het zoeken gestaakt.

Elk verhaal van een drenkeling grijpt IJsseling aan. Op 8 mei 2013 crashte zijn vliegtuig tijdens een fotovlucht boven de Noordzee. De piloot kwam om, IJsseling overleefde. Dankzij zijn 406 Mhz-satelliet PLB-noodbaken (een mini-Epirb) werd hij gevonden na 2 uur en 40 minuten in water van destijds 9 graden te hebben gelegen. Ondanks zijn overlevingspak was IJsseling zwaar onderkoeld, zijn lichaamstemperatuur bleek gezakt te zijn naar 28 graden. 

De afgelopen vijf jaar waren er tientallen drenkelingen in de Europese beroepsvaart te betreuren. IJsseling houdt het bij. Daarom wil hij graag wijzen op het belang van een reddingsvest inclusief AIS Emergency-beacon. ,,De kans op redding is dan hoger. Alle schepen in een straal van zeker drie mijl rond het slachtoffer zien dan dat noodsignaal op hun AIS’’, aldus IJsseling, die er op zijn Facebookpagina van Flying Focus ook aandacht aan schenkt. ,,Tijdens al onze fotovluchten boven de koude Noordzee dragen we twee emergency-bakens, de ene werkt via GPS-satellieten (406 Mhz) en de andere werkt op AIS. Ze kunnen worden gekocht voor minder dan 300 euro en kunnen het verschil maken op zee. Vertel het verder!’’

Vanuit de Sectorraad Visserij is anderhalf jaar geleden een eigen reddingsvest met AIS-beacon ontwikkeld, de Fisherman Saver 300N Pro. Daar zijn er tot nu toe 515 van verkocht. Ook vinden vesten van andere merken met een beacon aftrek in de visserij. Het komt er natuurlijk wel op aan die die ook gedragen worden. Het motto luidt: een overlevingspak zorgt dat je blijft drijven, de beacon dat je het overleeft!