Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
BR 14 wordt KW 14

Verslagen door het pulsverbod

BRESKENS/KATWIJK – De BR 14 ‘Cornelia’ wordt verkocht. De 15 jaar jonge kotter van de familie Fenijn, de laatste grote Bressiaander kotter, wordt overgenomen door Maart van Duijn, die de kotter omnummert in KW 14. De Zeeuwse verkopers voelen zich verslagen door het pulsverbod.

Vorig jaar nog serieus bezig met nieuwbouwplannen, en nu helemaal stoppen met de visserij. Bram Fenijn (53), met vader Jaap en broer Adrie eigenaar van de BR 14, is duidelijk over de reden van deze grote stap voor de familie: het pulsverbod. ,,Na een slechte periode zijn we in september 2014 begonnen met de pulsvisserij. Eindelijk konden wij ook meedoen. Maar omdat we in de laatste groep III zaten moesten we in juni jongstleden ook als eerste weer stoppen en terug naar de boomkor. En dat gaat gewoon niet. Met de wekkerkettingen hebben we nu een aantal slechte besommingen achter elkaar gemaakt. Het wordt moeilijk om bemanning te krijgen en te houden. Nu komt uit waar ik bang voor was.’’

Voorwaarde voor de voorgenomen nieuwbouw was dat de puls moest blijven. Het is anders gelopen. Een streep door de rekening en het toekomstperspectief. Fenijn ziet nog meer problemen. ,,In de zuidelijke Noordzee komen windparken op plekken waar wij altijd een groot deel van onze tijd goed gevist hebben, en in de noord is het ook niet alles.’’ In ‘nog jaren doormodderen’ heeft hij in ieder geval geen zin. Wat anders gaan doen? ,,Makkelijker gezegd dan gedaan; bij de flyshooters en twinriggers wordt het erg druk en in de garnalen is het momenteel ook niet best.’’

Aan opvolging ligt het niet bij de familie Fenijn. Bram heeft twee zonen, van 21 en 25, aan boord. Misschien dat de Bressiaanders nog als bemanningsleden op de kotter blijven als die als KW 14 voor Van Duijn mogelijk continu gaat varen met twee bemanningen.

Iets nieuws

Katwijker Maart van Duijn is 77, maar voelt zich nog niet te oud voor een nieuw avontuur. Naar eigen zeggen vindt hij het nog steeds leuk om iets nieuws op te zetten, en de BR 14 van bouwjaar 2004 is daar zeer geschikt voor. Al vindt hij de laatste berichten over de matige visserij in de noord wel zorgelijk worden.

De KW 34 en KW 36 van de familie Van Duijn zijn vorig jaar overgegaan naar dochter Roos, in de nieuwe twinrigger LT 43 van zoon Klaas heeft Van Duijn senior nog een belang. De KW 14, inclusief licenties en quota, is in eerste instantie voor hem zelf. Op de aankomende nieuwe aanwinst voor de kottervloot van Katwijk komt een Urker schipper, Johannes van de Berg, die eerder voor Van Duijn schipper was op de KW 34 en ook in de nieuwe Katwijker kotter zal participeren.

De BR 14 is afgelopen zondag, na enkele dagen vertraging vanwege generator-problemen, vertrokken naar de noordelijke visgronden, zal na deze reis nog een reis maken en dan enkele weken bij Maaskant voor de kant en in dok gaan voor de omnummering naar KW 14, onderhoud en eventuele aanpassingen. Van Duijn verwacht dat het schip eind september als KW 14 visklaar zal zijn.

Voor de haven van Breskens en de afslag van IJmuiden verandert er niets; de BR 14 was de laatste jaren al vaste aanvoerder van IJmuiden.