Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Parlevliet & Van der Plas, Platvis, Nordpesca, Van de Gruiter

Verschuivingen in de platvis

KATWIJK/EDAM – Verschuivingen op platvisgebied in Nederland. Parlevliet & Van der Plas heeft een belang van 50 procent genomen in de Volendammer visverwerker Platvis Holland. Nordpesca uit Zeebrugge wordt ingelijfd bij de nieuw ontstane samenwerking en zal haar activiteiten voortzetten in Middelburg, in het pand van Van de Gruiter Zeevis.

Platvis uit Edam, opgericht in 1983 door Cor Jonk en nog steeds geleid door de Volendammer familie Jonk, heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in een grote variëteit aan diepvriesvisconcepten. Met 85 werknemers worden innovatieve visproducten geproduceerd en geleverd aan grote retailers, grootkeukens en restaurantketens in Europa. Van oorsprong was Platvis een scholfileerbedrijf, maar nu worden in Edam elders gefileerde visproducten verwerkt, bereid en verpakt.

,,Om onze productenportefeuille uit te kunnen breiden en om een nog grotere markt te kunnen bedienen zochten we naar een strategische partner’’, zegt Frank Jonk (32), die met broers Jan en Jaap en vader Cor de directie blijft voeren. ,,We hebben er zin in!’’ De aansluiting bij een grotere partij past volgens beide partijen ook bij de sterke consolidatie die op dit moment plaatsvindt in de Europese vismarkt.

Zeebrugge en Middelburg

P&P en Platvis melden ook dat zij ‘om hun ambities kracht bij te zetten’ het Belgische Nordpesca Europe hebben overgenomen. Het bedrijf in Zeebrugge doet veel in schol op Italië en handelt daarnaast ook in andere verse vissoorten. De deuren in Zeebrugge worden gesloten, en met een deel van het personeel worden de activiteiten van wat Nordpesca Holland gaat heten verplaatst van Zeebrugge naar Middelburg en ondergebracht in het pand van Van de Gruiter Zeevis.

Directeur Dirk van der Plas van P&P meldt dat er volgende week gestart wordt in Middelburg, waar de dagelijkse leiding in handen komt van de Nederlandse Belg Daniel Lokker, die al bij Nordpesca werkzaam was. ,,Wij geloven dat de toevoeging van Nordpesca onze positie op de versmarkt in Europa verder zal verbeteren en vergroten’’, aldus Van der Plas. P&P en Platvis brengen Platvis en Nordpesca onder in wat Platvis Holland gaat heten.

Nordpesca sluit haar deuren in Zeebrugge, de activiteiten worden verplaatst naar het pand van Van de Gruiter Zeevis (foto) in Middelburg, waarmee Nordpesca onder de nieuwe groep Platvis Holland komt te vallen.Nordpesca sluit haar deuren in Zeebrugge, de activiteiten worden verplaatst naar het pand van Van de Gruiter Zeevis (foto) in Middelburg, waarmee Nordpesca onder de nieuwe groep Platvis Holland ...

Joanda Coppoolse-van de Gruiter, dochter van de vorig jaar overleden directeur-eigenaar Ronald van de Gruiter van de gelijknamige scholverwerker, wil in dit stadium alleen kwijt dat het personeel blijft, de productie doorgaat en dat Van de Gruiter Zeevis nu opgaat ‘in een groter geheel’. Ook blijft ze zelf een deel van de inkoop en kwaliteitscontrole doen.

Er lijkt geen eind te komen aan de overnames door de grote trawlerrederijen, en Parlevliet & Van der Plas (P&P) laat zich daarbij zeker niet onbetuigd. Vorig jaar werd in Duitsland visverwerker/distributeur Deutsche See overgenomen, en in Nederland visverwerker Profish uit Twello en Dadas uit Urk inclusief vier kotters. Met laatstgenoemde overname werd P&P ook actief in de platvisverwerking, met name van schol. P&P zal naar eigen zeggen haar huidige activiteiten op het gebied van platvis integreren in ‘de nieuwe samenwerking’, om voor alle partijen een win-winsituatie te creëren.