Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
EMK brengt Jobstijding in de Tweede Kamer

‘Verlos ons van de waanzinnige aanlandplicht’

DEN HAAG – Het visserscollectief Eendracht Maakt Kracht heeft dinsdagmiddag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer tegen de Europese aanlandplicht. Onze vissers willen geen discards met babyvisjes aanlanden, maar juist de kans geven om voor nakomelingen te zorgen. De aanbieding van de keurig geplastificeerde petitie vond plaats in de Statenpassage. Namens EMK waren de bestuursleden Job Schot (Z 201), Jan de Boer (UK 197), Jurie Post (UK 237) en Cas Caljouw (ARM 25) aanwezig. Samen met (klein)zonen, allemaal Job of Jacob geheten. Daarom werd gesproken over een Jobstijding.

De aanlandplicht is namelijk contraproductief en betekent de nekslag voor de Nederlandse en Vlaamse kottervloot, aldus Schot. Vissers willen best innoveren, maar er zijn grenzen aan het selectief vissen op demersale vis. En een visserman gaat niet naar zee om water te zeven. Uit wetenschappelijke proeven bij Schot zelf aan boord van zijn Eurokotter bleek bovendien dat meer dan de helft van de scholdiscards overleeft. ,,Nogmaals een hartekreet aan de politiek uit de monden van alle visserlui: stop de waanzinnige wet genaamd aanlandplicht. En zet uw beste been voor om ons hiervan te verlossen. Het is beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.’’

Radio 1 besteedde maandagmiddag al aandacht aan de petitie. De bus van Nieuws en Co stond op het haventerrein van Urk, en vanaf het dek van de ‘nieuwe’ UK 189 werd uitleg gegeven over de praktijk aan boord en de onoverkomenlijke bezwaren tegen de aanlandplicht. In de bus ging een gepassioneerde Schot de discussie aan met Tom Grijsen van Greenpeace. Schot wees op de enorme inkrimping van de vloot en de florerende visbestanden op de Noordzee. Grijsen beweerde dat de aanlandplicht nodig is om de biodiversiteit te helpen, omdat het ecosysteem op de Noordzee zou verarmen. Wat door Schot werd gepareerd met recente onderzoeksgegevens van de internationale milieuorganisatie Oceana, dat afgelopen zomer tijdens een expeditie op de Noordzee tot hun verrassing meer dan 700 soorten waarnam. De Noordzee zit vol biodiversiteit, stelde Oceana, om daarmee vervolgens de noodzaak van beschermde gebieden te bepleiten. EMK-voorzitter Job Schot leest voor in de Statenpassage van de Tweede Kamer, waarna kleinzoon Job de petitie aanbiedt. EMK-voorzitter Job Schot leest voor in de Statenpassage van de Tweede Kamer, waarna kleinzoon Job de petitie aanbiedt.

Het tv-programma Goedemorgen Nederland noemde dinsdagmorgen de aanlandplicht een vreemde maatregel om voedselverspilling tegen te gaan. Het betekent immers dat jonge vis de kliko in moet, maakte Schot duidelijk. De tv-kijker werd intussen getrakteerd op beelden van de EMK-actie van eind augustus in Rotterdam. In reactie op de aandacht voor EMK bracht Stichting De Noordzee deze week naar buiten dat er in de Nederlandse bodemvisserij jaarlijks bijna 95.000 ton ongewenste bijvangst op de Noordzee overboord gaat, vooral schar en schol. Stichting De Noordzee analyseerde Europese cijfers. ,Het discardpercentage blijft doorgaans boven de 50 procent van de totale vangst. De aanlandplicht moet de visserijsector stimuleren om tot oplossingen te komen.

Innovatie speelt een sleutelrol in de oplossing van deze moeilijke puzzel. Met name innovaties op het gebied van  vistuig en -technieken zijn van groot belang in het verminderen van ongewenste bijvangst. Ook het vermijden van gebieden waar veel jonge vis rondzwemt kan bijdragen aan bijvangstvermindering. Omdat de markt een onderdeel is van het discardprobleem, moet ook marktinnovatie een deel van de oplossing worden: het verbeteren van de marktkansen van schar zou een goed begin zijn’’, aldus directeur Floris van Hest.

EMK-bestuur
Het EMK-bestuur is deze week versterkt met de zuidmannen Cas Caljouw (ARM 25) en Jaap Tanis (GO 38/48) en bestaat nu uit acht vissers.