Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Onderzeebootje en duikers op de Speelmansplaat

Verlaat Zeeuws mosselseizoen gaat spectaculair van start

YERSEKE – Mosselen worden al vanaf medio juni vanuit Duitsland aangeboden, en eerder ook al uit Zeeuwse hangcultures. De aanvoer van bodemmosselen uit Nederlandse wateren is zeldzaam laat dit seizoen. Woensdag 1 augustus organiseerde het Nederlands Mosselbureau een spectaculaire seizoensstart op de Oosterschelde, waarbij voor de mooie plaatjes de eerste Zeeuwse bodemmosselen met een onderzeebootje en duikers van een verwaterperceel vanaf de Speelmanplat onder Tholen werden gehaald.

Aansluitend schoven op een droogvallende zandplaat Nederlandse en Belgische mosselliefhebbers aan tafel om zich de nieuwe oogst goed te laten smaken. De consumenten hadden zich via Facebook bij het Nederlandse Mosselbureau aangemeld. Chef Peter Vlyminck van de Belgische foodtrucksensatie Jean sur Mer verraste hen met hippe, internationale fingerfood gerechten zoals een Japans mosselgerechtje met panko en miso, een Zuid-Amerikaanse mossel ceviche en een Catalaanse mossel met chorizo.

Foto: Nederlands VisbureauFoto: Nederlands Visbureau

Vorig jaar hebben de kwekers hun grootste ‘pootgoed’ verkocht. Dit jaar gaat derhalve van start met jonge kleine mosselen. Maar wel goed gevuld, benadrukt Nico van Zantvoort van de Nederlandse Mosselveiling. Menig kweker noteert vleesgewichten van meer dan dertig procent.

Addy Risseeuw van de PO-Mosselcultuur gaf uitleg over het actuele optimalisatieproces van de kweekpercelen. Eind juni is daarover een akkoord bereikt. Uitgangspunten daarbij waren dat ieder kweekbedrijf erop vooruitgaat en dat bestaande verhoudingen gerespecteerd worden. Na 23 jaar mogen kwekers eindelijk letterlijk hun bakens verzetten. Mindere kweekpercelen worden ingeleverd. ,,De verwachting is dat de vernieuwing van de kweekpercelen zowel de natuur als de productie en kwaliteit van de Zeeuwse mossel ten goede gaan komen”, aldus Risseeuw.  Risseeuw spreekt over een repeteerbaar model, een exercitie die in de toekomst herhaald kan worden om te blijven meebewegen met de natuurlijke dynamiek in de kweekgebieden.

Foto: Nederlands VisbureauFoto: Nederlands Visbureau

Optimalisatie was een voorwaarde om conform afspraken opnieuw gebieden voor de mosselzaadvisserij te sluiten; in de nieuwe stap gaat 7,7 procent van het potentiële zaadvis-areaal dicht. Dat verlies van 2.630 hectare oppervlakte in het sublitoraal moet weer gecompenseerd worden met mosselzaadinvanginstallaties. Eerder was in twee stappen in totaal al 11.907 hectare zaadvisgebieden gesloten.

Foto: Nederlands VisbureauFoto: Nederlands Visbureau