Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Beau van Erven Dorens als veilingmeester

Veiling eerste vaatje 11 juni 2019

SCHEVENINGEN – Het nieuwe haringseizoen start volgend jaar met de veiling van het eerste vaatje op dinsdag 11 juni. De woensdag daarna is de Hollandse Nieuwe vangst 2019 weer overal verkrijgbaar.

Traditioneel wordt het nieuwe haringseizoen ingeluid met de door het Nederlands Visbureau georganiseerde veiling van het eerste vaatje haring in de afslag van Scheveningen. De opbrengst daarvan gaat al even traditioneel naar een goed doel. Dit jaar is dat Villa Pardoes, een vakantieverblijf in Kaatsheuvel voor gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind tussen de vier en twaalf jaar. Wekelijks verwelkomt Villa Pardoes twaalf gezinnen.

,,Een tastbaar Hollands doel’’, volgens directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau. ,,We hopen weer op een mooie opbrengst, om zo veel mogelijk gezinnen een geweldige vakantieweek te kunnen bieden.’’ Gezien ambassadeurs als Beau van Erven Dorens, die op 11 juni de rol van veilingmeester op zich neemt, en Mariska van Kolck, die de presentatie doet, heeft Leewis veel vertrouwen in een ‘vet’ resultaat.

Dat ‘vet’ is in het hele haringverhaal niet onbelangrijk. ,,We willen echt gelijk met goeie haring komen’’, zegt voorzitter Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. ,,We evalueren de ontwikkeling en de aanvoeren van de haring in de afgelopen seizoenen, en komen dan met een advies richting het Nederlands Visbureau. Met de keuze voor deze datum hopen we uitstel van het seizoen, wat recent toch een paar keer aan de hand is geweest, te voorkomen en een goede kwaliteit haring te kunnen garanderen.’’