Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Opbrengst voor de Dirk Kuyt Foundation

Veiling eerste Oosterscheldekreeft

COLIJNSPLAAT – Donderdag 30 maart start het seizoen van de Oosterscheldekreeft traditioneel met de veiling van de eerste kreeft voor het goede doel. Oud-voetballer en international Sjaak Troost is de veilingmeester van dienst.

Het doel van Troost is om een zo hoog mogelijk bedrag bijeen te brengen voor de Dirk Kuyt Foundation, waarvan hij directeur is. Deze stichting zet zich in voor sportplezier voor mensen met een beperking. Plaats van handeling van de veiling volgens Amerikaanse methode is de UFA-visafslag in Colijnsplaat, en de veiling vindt plaats in aanwezigheid van onder meer kreeftenhandelaren, restaurateurs en vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven en de lokale overheid. In 2016 bracht de eerste kreeft hier 25.000 euro op.

Na de veiling, die start om 14,45 uur, is er een proeverij van kreeft, verzorgd door topchef Eric van Bochove van het met een Michelinster bekroonde Restaurant Het Vlasbloemeken uit Koewacht, Zeeuws-Vlaanderen.

De Oosterscheldekreeft is een echt seizoensproduct en kent een beperkte periode van vangen, aanvoeren en verhandelen; van 1 april tot 15 juli. Vorige week dinsdag mochten de kreeftenvissers op de Oosterschelde beginnen met het plaatsen van hun vaste vistuigen in het water. Allemaal tegelijk.