Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Op de grote rivieren

Veel paling over de dijk

WAGENINGEN - Bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas en Maurik in de Rijn is de afgelopen anderhalve maand een opvallend grote hoeveelheid van 4.500 geslachtsrijpe palingen ‘over de dijk’ geholpen.

Het ging volgens Stichting DUPAN overwegend om een meter lange en 10 centimeter dikke palingen. Sinds zes jaar helpt de stichting, samen met Vattenfall en beroepsvissers, naar zee trekkende palingen om langs deze centrales te komen. De waargenomen aantallen palingen waren hier echter nog nooit zo groot als dit seizoen, dat nog maar pas halverwege is. De toename van de palingen in de grote rivieren, maar ook in andere wateren, wijst volgens DUPAN mogelijk op een stijgende palingstand in het algemeen.

Beroepsvisser Theo van de Sande inspecteert de palingen bij de waterkrachtcentrale in Alphen.Beroepsvisser Theo van de Sande inspecteert de palingen bij de waterkrachtcentrale in Alphen.

Ieder jaar van september tot en met november, het trekseizoen van palingen, organiseert DUPAN het project Paling Over De Dijk. Met dat project worden geslachtsrijpe palingen door beroepsvissers langs gemalen en waterkrachtcentrales geholpen, waarmee wordt voorkomen dat de palingen gedood worden door pompen of turbines van deze obstakels. Inmiddels worden dergelijke projecten naar Nederlands voorbeeld op meerdere plekken in de wereld toegepast. Het project duurt nog voort tot het einde van het trekseizoen, rond eind november. Het project Paling Over De Dijk levert volgens DUPAN een flinke bijdrage aan de uittrek van geslachtsrijpe palingen.

DUPAN is het samenwerkingsverband van palingkwekers (NeVeVi), palingvissers (netVISwerk) en palinghandelaren (NeVePaling) om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. DUPAN beheert het Eel Stewardship Fund voor Nederland. Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting met dit fonds in het over de dijk naar zee helpen van volwassen palingen en in gericht wetenschappelijk onderzoek.