Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Voorlopig geen schol op contract via Visveiling Urk

Veel minder aanvoer, scholmarkt onder druk

URK – Visveiling Urk stopt voorlopig met het aanbieden van schol op contract. Handel en aanvoer maken zich zorgen over de verminderde aanvoer. Scholprijzen stijgen.

Tot half februari gaat zeker alle schol in Urk over de klok. Leden/aanvoerders nemen dan een besluit of en voor welke maanden er weer schol op contract wordt aangeboden. Vissers voerden afgelopen zaterdag daarover op de Urker visafslag overleg.

Om stabiliteit in de markt te bevorderen bood Visveiling Urk dit jaar schol 4 op contract aan. Leden konden er voor kiezen maximaal 70 procent van hun kleinste scholsortering voor een vaste prijs te verkopen. Voor de tweede helft van het jaar lag die contractprijs op 1,60 euro. Op de klok is de prijs echter steeds hoger gestegen. Er zijn de afgelopen maanden dagen geweest dat er in de mijnzaal meer dan 2,50 euro voor schol 4 betaald werd. Dat leidt tot scheve gezichten op de vloot. Enkele kotters zijn ook afgehaakt.

Sinds september valt de scholaanvoer dik tegen. Er zijn weken dat in vergelijking met voorgaande jaren de helft minder schol wordt aangevoerd. Werd er vorig jaar vanaf september nationaal gemiddeld dik 1.000 ton schol per week aangevoerd, nu is dat gemiddeld nog geen 650 ton. De oorzaken zijn divers. Niet alleen vallen scholvangsten zelf tegen; er vissen ook minder kotters gericht op schol, tongnetten zijn eerder ingestoken en het succesvolle Kanaalseizoen is vroeger begonnen. Ook het onstuimige weer dit jaar speelt een rol.

Van handelszijde is er afgelopen jaar goed verkocht en dus nauwelijks tot geen voorraad. Afgesloten contracten op basis van een veel hoger verwachtte aanvoer (die dus zwaar tegenvalt) en oplopende prijzen zorgen nu voor spanning in de markt. Diepvriesfilet gaat onder de kostprijs de deur uit. Er moet geld bijgelegd worden om de in contracten vastgelegde leveringsplicht aan de retail te voldoen. Er zijn handelaren die daarom weer meer en meer kijken naar alternatieven voor Noordzeeschol. VisNed noemt de verminderde scholaanvoer zorgwekkend. ,,De bevoorrading van de markt staat op een verkeerde manier zwaar onder de druk’’, zo wordt aan de vissers gemeld.

,,Schol lijkt zich te ontwikkelen tot een seizoensproduct, de top is duidelijk in het zomerhalfjaar en de onvoorspelbaarheid in het laatste kwartaal is groot’’, merkte afslagdirecteur Teun Visser zaterdag op. Met het oog op contracten voor de retailmarkt verdedigt Visser de noodzaak om een deel van de kleine schol op contract te blijven aanbieden. Marktonderzoek laat zien dat het omslagpunt op circa 1,75-1,80 euro ligt, daarboven prijst schol 4 zich uit de grote retailmarkt. Op het dieptepunt in 2013 werd er voor de kleinste schol gemiddeld 1,01 euro betaald, vorig was dat gemiddeld 1,52 euro en dit jaar is de klokprijs gemiddeld 1,73 euro. De afgelopen tien jaar was schol 4 gemiddeld 1,33 euro per kilo, zonder kennis van alternatieven in de platvismarkt werd in voorgaande jaren 2 euro per kilo op de afslag betaald.

Vorig jaar december draaide er nog schol door. Afgelopen maandag deed de schol op Urk (307 ton) gemiddeld 2,18 euro, voor de vieren werd 1,60 euro (contract) tot maximaal 2,46 euro op de klok betaald.