Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bestuur stelt opheffing voor

Valt het doek voor De Mossel Compagnie?

KRUININGEN - Vrijdagmiddag staat in het dorpshuis van Kruiningen een ledenvergadering van Coöperatie De Mossel Compagnie gepland. Het enige agendapunt: opheffing van deze één jaar jonge mosselcoöperatie.

,,Het is een bestuursvoorstel’’, zegt voorzitter Wout van den Berg met spijt.: ,,We hebben onze doelstelling niet gehaald. Het was een grote uitdaging, in de hoop dat het zou lukken om de vrije mosselkweekbedrijven te behouden. Heel jammer voor onze sectorgenoten. De huidige transitie binnen de sector, met overnames en samenwerkingsverbanden van bedrijven, heeft niemand voorzien.’’

Directe aanleiding voor de oprichting van De Mossel Compagnie een jaar geleden was de combinatie van stijgende kostprijzen en dalende prijzen op de veiling. Doel van de ‘vrije kwekers’ was een eerlijke prijs, door gezamenlijk een betere aanvoerspreiding over het seizoen te organiseren. Met een vastgestelde vraagprijs werden mossels op voorhand te koop aangeboden. Pas na verkoop werden ze opgevist en op afspraak geleverd aan de handelaar.

Het liep anders. Mede door het gebrek aan grote Nederlandse mosselen werden veel mosselen niet verkocht. Op de vergadering vorige maand in Bruinisse van Algemeen Vissersbelang moest voorzitter Cees Otte al constateren dat veel partijen profijt hebben gehad van De Mossel Compagnie, behalve de eigen leden.